Windows 10: Végre itt az idő, hogy Ubuntura váltsunk?

Állami és magánvállalatok világszerte a Microsoft Windows operációs rendszerét használják már évek óta, de jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ez a döntés azért született, mert valóban ez a legjobb választás, vagy csak a megszokás játszott nagyobb szerepet a kelleténél?

A legújabb biztonsági és teljesítménybeli problémák előretörésének köszönhetően egyre több vállalat vetette fel és vizsgálta meg valami alternatív operációs rendszer használatát, annak minden előnyével együtt. Az már csak hab a tortán, hogy a különböző jogdíjak, karbantartási és képzési költségek több, mint 70%-kal csökkenhetnek.

Tíz évvel ezelőtt a cégek az ilyen alternatívákról csak álmodhattak. Zártrendszerekre voltak kényszerülve, annak minden pénzügyi terhével és hiányzó funkciójával együtt. Ez a helyzet kissé emlékeztet Henry Ford színválasztására a T modellel kapcsolatban, ahol bármilyen színű lehetett a gépjármű, amíg az fekete volt.

Egyre több műszaki igazgató teszi fel magának a következő kérdéseket: Tényleg szükség van továbbra is erre a zárt helyzetre? Lehetséges-e az átállás egy ilyen alternatív operációs rendszerre, anélkül, hogy ez a termelékenység rovására menne, de megmaradjon minden előnye, többek között a költségcsökkenés is? Az új rendszer teljesítménye kielégítő lesz-e a vállalat számára? A jogdíj költségekből megmaradó pénz nem megy majd el technikai segítségnyújtásra, vagy különböző képzésekre? A válasz: Az Ubuntu minden ilyen kritériumnak megfelel.

Most, hogy megjelent a Windows 10, az ügyfelek között ismét aktuális ez a téma. A „kényelmes” következő lépés az lenne, hogy egyszerűen csak frissítenek. Azonban az új erőforrás igények, a nagyobb jogdíjak még a legbuzgóbb Windows követőt is elgondolkodásra sarkallják. A legnagyobb hírportálok világszerte a Windows 10-zel foglalkoznak, kielemzik annak minden apró részletét, és a leggyakoribb konklúzió az, hogy akit érdekel a magánélet biztonsága, az adatvédelem, annak valószínűleg ez a legjobb pillanat a váltásra.

Az Ubuntu népszerűsége továbbra is töretlenül növekszik, nem csak az otthoni felhasználók, hanem a Fortune 500-as vállalatok körében is. Sőt, több kormány és nevesebb oktatási szervezet világ szerte felismerte, hogy dollár milliókat spórolhatnak, amelyeket sokkal fontosabb szociális programokba fektethetnek.

A Microsoft által felkínált ingyenes Windows 10 csak korlátozott ideig elérhető.  Ez sok felhasználó számára nagyszerű, de csak azoknak, akik a Windows 7-es, 8-as, 8.1-es ,vagy a Windows Phone 8.1-es kiadását használják. Mindenki más számára az otthoni vagy a professzionális változat 199 dollárba, azaz körülbelül 55 000 Ft-ba kerül.

Ez az összeg sok embernek teljesen megfizethető, ha abba a kategóriába tartozik, akit egy ekkora összeg kiadása nem visel meg, viszont akkor is érdemes elgondolkodni azon, hogy nem lenne jobb helye máshol ennek a pénznek?

Ha Önt is ezek a kérdések foglalkoztatják, érdemes körbenézni az alternatívák között. Látogasson el a hivatalos Ubuntu honlapra (http://ubuntu.com), vagy a magyar közösség által üzemeltetett weblapra (http://ubuntu.hu).