Grand Theft Auto 3

"Jo reggelt minden rádiohallgatonak! A pontos idö 6 ora 2 perc, és forro idöre számithatunk Liberty cityben!" Valahogy igy kezdödhet egy nap az idei év egyik legnagyobb autos játékában, a GTA3-ban! Hogy a nap többi része hogyan történik, az csak rajtunk mulik! Autokázhatunk csendesen egész nap, vagy magunkra haragithatjuk a rendörségi helikoptertöl kezdve a katonai tankig bármilyen rendfenntarto eröt. Ilyenkor a fél városban megáll az élet, a sok utlezárás miatt.
Akkor nézzük a játékot. Inditás után látunk egy introt, amiben föhösünk életének korábbi történéseit látjuk. Bankrablás, barátnö elhagy, zsaruk elfognak. A sitten megismerkedsz egy emberrel, akinek segitségével sikerül meglognotok. El kell vinned egy ismeröséhez Luigi-hoz. Innentöl kezdve a maffiának dolgozol.
Na de ne haladjunk ilyen gyorsan, mert még a menüröl se irtam. Ezt most gyorsan bepotolom. A menü nem valami csicsás, de lényegre törö. Semmi extra: Játék kezdése, beállitások, kilépés. Ez itt annyira nem zavaro, hiszen a játék közben ugyis csak a mentések alkalmával fogjuk viszontlátni. A beállitásoknál is csak a leglényegesebb opciok találhatoak meg. Ezzel a menü rész le is van tudva.
Folytatnám inkább valami érdekesebbel, a grafikai megvalositással. Nézzük elöször a legfontosabbat, az autokat. Sajnos még mindig nem tudták megoldani, hogy a kocsik az eredeti nevükön fussanak. Nagyon zavaro, hogy még mindig Stringer, Maffia Sentinel, Yakuza driver, Patriot, stb. tipusu autokkal kell közlekednünk, nem pedig Dodge Viper, Mercedes, vagy Hammer gurul az utcákon. Ez már az elözö részekben is zavaro volt, de azért mostanra már megegyezhettek volna a cégekkel. Bár lehet, hogy igy olcsobban meguszták a fejlesztést, és igy legalább nem kellett azon filozniuk, hogy melyik auto hogyan gyorsul, és milyen strapabiro. A kocsik kidolgozottságára is figyeltek. Kisebb koccanásoknál betörik a szélvédö, kinyilnak az ajtok, leesik a motorháztetö, mig nagyobb ütközéseknél felborulunk, kigyullad az auto, majd felrobban. Egyetlen negativum, hogy csak kb. 50 fajta kocsi van a játékban.
Az emberek intelligenciája se valami profi. Az autok körbe-körbe mennek, hiába dudálok a gyalogosra, autosra, meg se hallják. A másik, amin nagyon fennakadtam egy taxis fuvarozás alkalmával esett meg velem. Letettem az elözö fuvart, és indultam az uj emberkéhez. A kuncsaft az ellenfél bandábol egy ember. Megállok nem messze töle, erre ö elkezdi löni a taximat, miközben fut felém. Mikor odaért a taxihoz beszáll, és megadja az uti célt. Utközben teljesen békés a krapek, de ahogy kiszáll a kocsibol, ujra elkezdi löni a taxit, és kiráncigál belöle. Érdekes, hogy amig benn ült a taxiban, nem tünt fel neki, hogy engem lött elötte?? Ja, és majd elfelejtettem a rendöröket! Négyes körözöttség, három rendör mögöttem, felettem a helikopter. Az utolso pillanatban befaralok a festömühelybe. Két rendör közvetlenül az ajto elött vár. Kinyilik az ajto, az auto átfestve, rendörök megfordulnak, és elmennek. Azért nagy illuziorombolo, hogy az ajto elött várnak, én meg nyugodtan kisétálok elöttük. Ezeket leszámitva azért elég türhetöre sikeredett az AI. (Ha valaki nem ilyen részletességgel vizsgálja a játékot, észre sem veszi ezeket a hibákat, és nagyon is életszerünek találja a programot.)
Elérkeztünk minden játék legkritikusabb pontjához, az irányitáshoz. Szerencsére nem kell aggodnunk, a programozoknak sikerült jol kidolgozniuk a kezelést. Minden autonak más a tulajdonsága. Különbözik a kocsik gyorsulása, végsebessége, karosszériája. Egy hibát azért itt is sikerült találnom. Tedd a következöket: Végy egy gyors autot! Éjjel hajts egy egyenes uton ugy, hogy elérd a végsebességet. Ezután a szembejövö autoba vezesd a kocsidat teljes gázzal. Érdeke modon nem lesz totálkáros az kocsi. Kis szépséghiba, de az összhatást azért még nem rombolja össze.
Ha nem kocsival száguldunk, hanem éppen gyalogosan járjuk Libery city-t, akkor sem kell a programozokat melegebb éghajlatra küldenünk! Egérrel, és a kurzornyilakkal csodálatosan elbolyonghatunk. Célozni sem körülményes, jol kidolgozott a rendszer.
Egy hátránya van a játéknak, mégpedig az, ami nélkül egy játék manapság nem sokat ér. Ez a multiplayer. Szerencsére ennél a programnál nem is hiányoljuk a hálozati partykat, mert nagyon élvezetes a single rész. Maximum a játék elött eltöltött idöt csökkenti a multi hiágya.
Még nem esett szo a hanghatásokrol. Ezek nagyon élvezetesre sikeredtek! Az autoban többféle rádioállomás közül választhatunk, és mindegyikben más-más stilusu zenét hallhatunk. Söt még saját MP3 dalainkat is berakhatjuk a játékba.
Összességében nagyon hiányzott már egy ilyen stilusu program. Könnyü kezelhetöségének köszönhetöen hosszu idöre a monitor elé tudja szegezni a játékost, aki étlen-szomjan is csak az autokat fogja lopkodni. Vigyázat! Ezt az életben azért nem kiprobálni! :-)