James Bond 007: Nightfire

Végre kiprobálhattam azt a játékot, amit már nagyon vártam, pedig mindenhol csak rosszat hallani rola. Egyik helyen azt irják béna a menü, máshol azt: gagyi a történet, megint máshol azt, hogy rossz a grafika, a videok, gyenge a játékmenet, elcsépelt történet...stb. Bizonyára ti is hallottátok, söt alá is támaszthatjátok a demo verziobol szerzett tapasztalatok alapján, pedig ez nem igaz.
Szerintem a menü, a történet, a videok jok, a játékmenet fantasztikus. Egyedüli hiba az elrontott grafika, de a játékmenet és a történet folyamán hamar belefeledkezünk ebbe az egyébként nagy hiányosságba.
Nézzük. A grafikárol azt lehet elmondani, hogy elszurták. Az ösrégi Half-Life motort használták, ami nagy hiba volt. Ennek a motornak amellett, hogy idejét multa, rengeteg hibája is van. Ha közel megyünk egy emberhez, egyszer csak benne találjuk magunkat, itt-ott kimehetünk a pályábol és ilyen aproságok. Aki sokat játszik Counter Strike-kal az tudja, miröl beszélek, aki nem az vessen magára és kezdjen CS-zni. De maradjunk Mr. Bond-nál. A grafika egyszoval nem a legkorszerübb, ennek ellenére van gépigénye. Érdekes modon a Hitman 2 nálam 1024*768-on High grafikán nem szaggat, a 007 viszont Low-on is csak döcög. Mindegy ennyit a rossz dolgokrol. A menü, a videok, a zene fantasztikus. Igazi James Bond-os a hangulat.
A történet: Nagyjábol annyi, mint egy normál 007-es filmben. Sok nö, sok ellenség, sok kütyü. Ja és a világ megmentése, bár ez kedvenc ügynökünknek már-már rutinmunka. A játék közbeni átvezetö videok nagyon szépen kidolgozottak, nem is értem miért nem a videok motorját használták a játék kidolgozásakor. Egyébként megkockáztatom, szebb, mint a NOLF 2. (mármint a videok grafikája). A történet 9 pályán zajlik és némelyik szörnyen nehéz.
A küldetések közben van Q jovoltábol rengeteg nagyon hasznos izénk, ami nagyon megkönnyiti a továbbjutás esélyét. A kedvencem (javasolni fogom beépitését a CS-be) egy "egyszerü" napszemüveg. Három beépitett funkcioval, miszerint: Infra szemüveg, éjjelláto és a kedvencem (Kérlek Sierra tedd be a CS-be) egy olyan mod, amivel a falak egyszerüen átlátszová válnak és mi, ha komolyabb fegyverrel rendelkezünk, falon keresztül oszthatjuk a hangtompitos fejeseket, vagy rejtekajtok, rejtett széfek után kutathatunk. (Áldalak téged Q). De készletünk nem merül ki ennyiben. Van mérgezett nyil tollnak álcázva, fényképezö öngyujtonak álcázva, vontatokábel kampoval mobiltelefonnak álcázva, lézeres zárvágo orának álcázva, rakétavetö rakétavetönek álcázva... (hopp, ez egy másik kategoria) és még sok érdekes, amolyan 007-es dolog.
Fegyverzetünk már nem ilyen szép. Fegyvereinket javarészt a CS-böl, illetve a HL-böl adoptálták, de van saját találmány is (P90, Krieg SG552-CS, falra szerelhetö lézeres bomba- HL, rakétavetö-saját...stb).
Ja a történetröl meg is feledkeztem. Az alapküldetés az lenne, hogy egy Drake nevü terrorista szerzett pár atombombát és fenyegeti a világot, "atombiztos" ürbázisárol. Bond feladata kikémlelni Drake terveit, elpusztitani a fegyvereit és elkapni, vagy elintézni "likvidálni" a fö gonoszt. Tippeljünk mi lesz a vége. Persze a történet egyre csak bonyolodik körülöttünk és persze egyre több lesz a nöi szereplö is, James legnagyobb örömére.
A játékot három nehézségi szinten játszhatjuk: Operative, Agent és 00Agent. Már az elsö is elég nehéz, nem is beszélve a többiröl.
Multiplayer. Röviden ennyi: van. Sajnos ebben az opcioban nem választhatjuk az igazi Bond-ot és nem is olyan tökéletes, de kárpotol, a kütyüket itt is bevethetjük! Elég meglepö, ha valaki kempel, mi a torony hátuljában "telefonunk" segitségével felhuzzuk magunkat, leteszünk a háta mögé egy lézeres bombát, majd Bondosan leugrunk a tetöröl, ugrás közben elkapjuk a kábelt, amin végigcsuszunk, közben a kemper barátunk meg rálép a lézerre, és bumm. Ilyen esetekben kapunk egy 007-es bonuszt igazi filmes zenével. Nagyon jo érzés, örömmel tölti el az embert. Végül is a hálojáték nem egy rossz funkcio, de a Counterrel nem ér fel. Mindenképpen jo tunkolás és esztelen lövöldözés helyett valami Bond-os megoldást választani. Ugy, mint a videokban láthatjuk.
Még a hangokrol, videokrol jutott eszembe. Bizonyára nem volt olcso, hogy a játék föhöséhez (Ki találja ki, kiröl van szo?) a hang és képanyagot a jelenlegi James Bond, Pierce Brosnan kölcsönözte. Rendkivül jol meg lett csinálva, igy a hangok és a karakterekröl rögtön felismerhetjük a szinészeket.
Szerintem mindenképpen érdemes kiprobálni és nem csak a 007 fanokra gondolok. Aki elkezdi a játékot és eltekint a grafikai hiányosságoktol, annak garantálom, fél ora alatt magával ragadja a történet, a cselekmény és jo idöre a gép elé ragasztja.