Need for Speed: Underground

Egy kis történelem: 2003-ban megjelent egy film folytatása. Ez a "Halálos iramban" cimü film volt. Még ebben az évben elkezdtek készülni a kisebb-nagyobb adaptáciok számitogépre. Az egyik ilyen probálkozás, magyar készitésü, nagyon összetett, de sajnos nem lett nagy sikere a töménytelen bug miatt.

Ez volt a Street Legal Racing: Redline. Közben az EA bejelentette, hogy készülöben van valami uj Need for Speed-et, amiben éjjeli versenyeken vehetünk részt. Hamarosan megjelentek az elsö képek, majd videok a játékrol, és mindenki egyre jobban várta a megjelenés dátumát. Én a várakozás közben szenvedtem egy kicsit a Street Legal-al, majd végigjátszottam a Max Payne 2-t. Végre eljött a november és most itt van a kezemben a program! Igy kezdödött az év legjobb auto-szimulátor programjának utja.
Az Underground 2 CD-n foglal helyet. Telepitéstél választhatunk, hogy mennyi adatot szeretnénk feltelepiteni. Ajánlom a második, illetve a teljes telepitési modot a zökkenömentes futtatás érdekében.
Még mielött belekezdenék részletezni a játékot, elmondanám, hogy nem vittem még teljesen végig, körülbelül a 3/4-nél tartok. A bevezetö a már megszokott Need for Speed minöséget tükrözi, kissé "Halálosabb iramban" beütéssel. Engem egyedül az zavar, hogy nem lehet átugrani a készitök logo-ját, ami kb. 20 másodpercnyi idö. (Igy leirva nem tünik hosszunak, de ha sokadszorra inditjátok el a programot, már idegesitö lehet.)
Másik szépséghiba, ami nem is igazi hiba - lehet, hogy szándékos -, de az egész játék folyamán láthato marad az egér. Igaz egy idö után eltünik, de zavaro, ha egy éles kanyar bevétele közben meglökjük az egerünket (vagy az asztalt), és bevillan a képernyön.
A menü kicsit vérszegényre sikeredett az elözö részek "csicsás" felületeihez képest.
A játékoz szerencsére nem kell egy erömü, de a teljes grafikai szépséghez nem árt egy ujabb tipusu videokártya. A beállitásoknál elég tisztességesen konfigurálhatjuk az Undergroundot. Elsö inditásnál a program maga beállitja a megfelelö futáshoz szükséges opciokat. Ezeket kicsit feljebb is állithatjátok, még igy sem fog szaggatni játék közben.
Téjünk át a játékmodokra. Választhatunk a sima körverseny (Circuit), szakaszverseny (Sprint), gyorsulási (Drag), egy ugynevezett mutatvány verseny (Drift) és a kieséses versenyszám (Lap Knockout) között. Underground modban találunk még egy Tournament modot is, ahol 1 tipusu versenyszámbol 3 pályán kell bizonyitani és megszerezni a vezetö helyezést. Minden verseny után Style pontokat kapunk. Lényege, hogy minél több van belöle, annál több dolog érhetö el a kiegészitö alkatrészek közül. Általánosságban elmondhato, hogy majdnem minden verseny megnyerése után kapunk valami ajándékot. (Pályát, autot, festést, neoncsövet, tuning alkatrészt, stb.) Találunk még egy Magazines menüpontot is. Vannak olyan versenyek, amik megnyerése után, az elsö helyezett egy magazin cimlapján szerepel. Ezeket a megnyert magazinokat találjuk meg itt! (Nekem ez nagyon tetszett!) Ja, és nem csak egy cimlap van! Ha például egy másik accounttal nyersz meg egy magazint, akkor valoszinü, hogy másképp fog kinézni a cimlap, mint egy másik accountnál!
A grafikai megvalositás terén mindig is a Need for Speed volt a vezetö, és ez a megállapitásom továbbra is fenntartom! Élvezetes közel 300 km/h-val Nitro-t bekapcsolva száguldani egy nagyon szük egyenes szakaszon! Szinte már alig látunk valamit, folyamatosan "pattog" az auto, minden elmosodik és szembejövö autok lápjának fényét csak épp, hogy észrevesszük!
A kocsi átalakitásánál teljesen szabad kezet kapunk. Még a kipufogo szinét is magunk állithatjuk be. A tuning cuccok között neves gyártok alkatrészeit szerelhetjük autonkra. Csak az abroncsok között találunk 7 gyártot. A festéseknél több 100 tipus közül választhatunk, és igy tovább!
Nem esett még szo a hangokrol, zenéröl. Az Underground ezen a téren is sikeresen helytállt! Az autok motor-, váltohangjai tökéletesen szolnak. A turbo vagy a Nitro bekapcsolásakor a sipolo hang egyszerüen fantasztikus hangulatot eredményez az egyébként sem unalmas játéknak! Az aláfestö zenék tökéletesen eltaláltak! Nagyszerü gonddal összeválogatott dalokat találunk a listában. A zenéket az opcioknál magunk állithatjuk be, hogy melyiket mikor, hol, milyen sorrendben szeretnénk hallani.
Találtam még egy hiányosságot, amiért a kisebb hálozaton nem valoszinü, hogy játszani fognak a játékkal. Ez pedig az, hogy nincs hálozati játék lehetöség a programban. Csak és kizárolag Online versenyezhetünk. Szerintem egy LAN opciot azért be lehetett volna rakni a játékba. Már az elözö részben sem volt rossz, mikor a haverokkal összejöttünk és egymás ellen versenyeztünk a Hot Pursit 2-ben!
Végezetül annyit mondanék, hogy ujra sikerült egy oriási jo játékot késziteni, ami buszkén veheti fel a Need for Speed nevet! Mindenkinek bátran ajánlom. Aki hosszabb idöre szeretné lekötni magát, annak az Underground mod végett, aki pedig csak rövid ideje van a kikapcsolodásra, annak pedig tökéletes feszültséglevelezö a játék! Jo szorakozást kivánok mindenkinek!