Ratchet and Clank: Nexus

Ratchet & Clank: Into The Nexus

Üdv mindenkinek, ma az egyik utolsó PS3 exkluzív játékot vesszük "kés" alá, ez pedig nem más, mint a Ratchet and Clank: Nexus. A széria immár 11 éve tombol Sony konzolokon, és most jött el a Future széria lezárásának ideje. A franchise 10 résszel büszkélkedhet, amely nem kis szám tekintve, hogy nem egy olyan sorozat, amely évente jön ki. A játék azok után kezdődik, hogy megakadályoztuk Alister Azimuth lombax tábornok őrült tervét.

Éppen egy rabot kell elszállítanunk a börtönállomásra, aki pedig nem más, mint Vendra Prog, akit leginkább egy boszorkányhoz tudnék hasonlítani. Ratchet és Clank az űrhajót javítgatják, mikor hirtelen hiba lép fel a cella biztonsági rendszerében, így ki tudja szabadítani az erejét, s ennek köszönhetően a gravitációs mező lekapcsol. Főhősünknek sikerül végül megállítania, ám ekkor jelenik meg Vendra ikertestvére (aki egy csöppet sem hasonlít rá) Neftin Prog, a thugok fővezére.

Ratchet megpróbálja megakadályozni a szökést, ám ez balul sül el, ennek okán felkerekedve nekivág, hogy megkeresse és elkapja a Prog testvéreket. Vendra és Neftin nem akármilyen tervet eszel ki: Polaris galaxisára akarják ereszteni az univerzum legpusztítóbb teremtményeit, a nethereket.

A játékmenet semmiben sem tér el elődeitől, ugyanúgy egy hatalmas arzenállal büszkélkedhetünk (köztük a hírhedt RYNO-val is), ám ez sajnos már feleannyira sem nagy, mint az előző részekben volt. Gyűjthető dolgokból sincs már annyi, mint például a Crack in Time-ban, melyben órákat gyilkoltam egy-egy RYNO holoplan megtalálásáért. Itt az első 4 darabot körülbelül eléd dobták. Az aranycsavarokból sem 40 van, hanem csak 12. Ezt persze be lehet tudni a kb. 5 órás főtörténeti szálnak, ami akkor sem lesz sokkal hosszabb, ha esetleg mindent összeszedünk. A platformer elemek szintén visszatértek teljes pompájukban.

Szintén jelen vannak a csavarok, melyeket fegyverekre illetve páncélokra költhetünk el, és természetesen viszont láthatjuk a ratariumokat, amiket ha szorgosan gyűjtögetünk, eléggé látványosan megerősíthetjük fegyvereinket . Sajnos a játékmenet már nem olyan hosszú, mint volt, viszont amit nyújt, ez a pár óra kaland főhőseinkkel, az megér mindenképpen egy misét.

Az utóbbi években mintha a készítők elfelejtettek volna Ratchetet készíteni: legjobb példa erre a Q-Force, amely csúnyán megbukott. Mind a rajongók, mind pedig az átlag gamerek szemében. Ratchet fegyvereiből (mint már említettem) visszatért jó pár klasszikus, így nem maradhatott ki az Omniwrench sem, ami már a széria kezdete óta fityeg szőrös főhősünk oldalán - és persze vannak új fegyverek is, mint például a karácsonyi hangulatot megalapozó Winteraiser, vagy éppen (ha ellenségeinkre a szívrohamot akarjuk hozni) a Nightmare Box.

A RYNO holoplanek száma 1 darabbal csökkent az előzőekhez képest, immár csak 9 darabot "rejtettek el". Skill pontokban sem lesz hiány, annyi eltéréssel, hogy itt nem neked kell kitalálni mit kell tenned ahhoz, hogy megszerezd az adott pontot, hanem külön leírják. Ismét nagy újdonság a Zero Gravity bevezetése, ami néhány helyen igazán izgalmassá tette a játékot. Továbbá kapunk egy oldalnézetes árkádmókát is, amelyben Clank-kel kell végigsuhannunk a pályán, amely után egy Nether átszakítja a falat ami emiatt az utunkban áll.

Eleinte a grafikáról nem is terveztem írni semmit, ám úgy gondolom érdemes ezt is megemlíteni. Ami azt illeti, én nem számoltam valami lélegzetelállító grafikára, viszont mikor az arénába beléptem, vagy éppen a mocsárban a vizet figyeltem, teljes mértékben meglepődtem. Remek grafikával lett megáldva az alkotás, lehet másoknak nem szép, viszont engem teljesen meglepett. A játék 720p-ben fut és az Insomniac Engine 4.0 által varázsolja elénk a PS3 széria lezárását.

A zene rengeteg helyen epikusabbá teszi a játékmenetet, mint például az utolsó harcot. Ratchet szinkronhangja nem változott, továbbra is James Arnold Taylor szólaltatja meg, Clanket pedig David Kaye. A történet alatt rengeteg poént sütnek el főszereplőink, ám ami engem leginkább meg tudott nevettetni, az Clank kuncogása. A főmenü zenéje leginkább a Super Mario-éra emlékeztetett. Zenéjét Michael Bross szerezte.

A Ratchet and Clank: Nexus számomra azt hozta, amit elvártam. Habár sajnos a játék nem olyan hosszú mint elődei, de amit nyújt, az a pár röpke óra, azért bőven megéri beruházni rá, főleg ha gyerek is van a családban. Hossza miatt nem teljes áron dobták a boltok polcaira, hanem általában 8000 Ft körül található meg. Egyetlen negatívumot tudok felhozni, az pedig a csökkentett tartalom, persze ezt betudhatjuk az alkotás hosszának is.