Terminator 3

Elkészült a kultusszá vált cyber filmeposz legujabb részének forgatokönyve, Schwarzenegger kigyurta magát, leszerzödtettek mellé kezdö szinészeket és egy nagyon profi stábot, s leforgatták a Terminator 3-at. Az eredményt már a mozikban láthattuk. Nem akarok kritikusnak látszani, de nekem nagyon tetszett a film, még akkor is, ha az elözö részekhez képest nem nyujtott nagyon nagy ujdonságokat.

A sztori adott ugyebár, a környezet is, a történetben semmi különleges nincs, bár én egy pillanatra ugyanugy nem fogtam fel a film végét, akár a föszereplök. Szoval megfogott az akcio, a robbanások, a gépfegyver-sorozatok, na meg persze a T-X formás feneke :).
Természetesen a háttérben mi másért is forgatták le a filmet, mint a pénzért. S a mai trendnek megfelelöen ujabb bevételi forrásként piacra dobták a számitogépes játékot. Nem mondhatnám, hogy annyira vártuk, mint a filmet, de némi kiváncsiság lett rajtam urrá, mikor feltelepitettem a gépre. Inditáskor annyi céges video fut le, hogy azt sem tudtam elsöre, valojában ki készitette. Az Atari adta ki, a Clever's készitette (ismerösen cseng a magyar csapat neve?). A játék introja elmaradt, kezdetben még naivan ugy hittem, hogy majd a pályák inditásakor lesznek animáciok, de tévedtem. Én egy alaposan kidolgozott egyéni kampányt vártam, helyette egész mást tartogat a játék a felhasználonak.
Az elsö menüben profilokat lehet létrehozni, és azon a néven játszani, amit megadtunk profilnak. Ebböl már erösen gyanitottam, hogy multiplayerre kihegyezett FPS került teritékre. Sejtésem beigazolodott, az egész rendszert az internetes meccsekre fejlesztették. A fejlesztök a teljesség kedvéért beraktak egyjátékos modot is, de az valahogy mégsem az igazi, valojában egy kényszerböl összecsapott játékmod. A multiplayer jellegböl következöen mindent be tudunk állitani az internettel kapcsolatban, a grafikát is széles körben állithatjuk, de egyéb opciokkal már nem tudunk szöszmötölni, mert azok kimaradtak. Mivel az internetes elérésem nem teszi lehetövé az effajta tesztelést, ezért az egyjátékos modot mutatnám be részletesebben.
12 pálya áll a rendelkezésünkre: Plaza, Docks, Suburban, Citycenter, Subway, Military-Present, Military, Canyon, Lab-Present, Lab, Downtown, Graveyard. Érdekes modon nem tul nagyok a pályák, pedig még nem is 32 figura lödöz egyszerre. A pályákon különbözö helyekre bázispontokat helyeztek el. Ezeket nagy szürke kockák jelölik egy nyillal, ezeket be lehet venni, illetve az ellenféltöl megszerezni. A két fél a pályák két ellenkezö sarkábol indul, igy minden pályán könnyen meg lehet szerezni az elsö bázisokat. Mikor a két fél találkozik, rendszeresen álloháboru alakul ki, a kiegyenlitett küzdelmet csak csellel lehet eldönteni. Ez azt jelenti, hogy el kell osonni a harcok mellett, az ellenfél háta mögött gyorsan bevenni a bázisukat, igy az utánpotlásuk már messziröl fog érkezni, igy egész nagy területet foglalhatunk el. Ez igy lehet, hogy nem világos, de mindjárt az lesz. A pálya kiválasztása után karaktert választhatunk. Nagyon érdekelt, vajon lehetünk-e a gépekkel? S láss csodát, a Skynet oldalán is lehet harcolni, na meg persze az emberekkel (Techcom) is pusztithatunk. Az alap játékban elég kevés modell szerepel, valoszinüleg lehet majd letölteni ujabbakat. Izelitöül néhány Skynet harcos: T900, Infiltrator, FK, T1, az emberek oldalárol: Hunter, Heavy Hunter, Scout, Supply, és az "igazi" Terminator, akinek maga Schwarzenegger kölcsönözte a hangját. Elöre mondom, nincsenek a gépek elönyben, kicsit jobban állják a golyot, de ugrani nem tudnak, némelyiknél nem lehet fegyvert váltani, szoval kiegyensulyozott a két fél. Fegyverekböl sincs tul sok modellenként, valahol nem is lehet választani, remélhetöleg a kinálat bövülni fog. Persze igy is találhatunk kellöképpen halálos gépágyukat, lézerfegyvereket. Ha már választottunk, akkor ki kell jelölni a bázist a térképen, majd elinditani a játékot, mely 10 másodpercen belül csatlakoztat a harchoz.
Maga a harc hihetetlenül hangulatos, föleg az emberek oldalán. Kezdetben még csak bázist kell foglalni, aztán mikor a két csapat összeér, az kegyetlen. Mikor elöször néztem ki az egyik pályán a fal mögül, és láttam, hogy egy T1 gurul felém, kissé berezeltem, de aztán csak löttem, és meghaltam. Egy menet elég hosszu, és általában az ellenfél teljes visszaszoritása már egy kezdö játékosnak sem tarthat tovább 6 percnél, igy sajnos a végére unalmassá válik. Ha éppen meghaltunk, ismét bejelentkezik a karakterválaszto menü, ilyenkor akár átállhatunk a másik csapatba is, vagy figurát válthatunk. Sajnos a társaink ilyen lehetöséggel nem élnek, pedig az emberek oldalán csak a Schwarzi használhato, a többiek könnyen meghalnak. Az egyjátékos mod egyszerüsége legjobban a mesterséges unintelligenciában vehetö észre. Semmi taktika, csak löni, meghalni, ujra. Persze ez a játék a multiplayer modra épült, igy ez nem vehetö nagyon negativumnak, csak kell egy gyors gép és netes kapcsolat. Aki ilyennel rendelkezik, annak feledhetetlen csatákat nyilik lehetösége vivni.
A grafikával nem vagyok megelégedve. Persze mulik a gépen is, mert fel lehet nyomni minden modern beállitást, de a motor még alacsonyabb beállitáson is akadozik. A pályák kidolgozottsága nem egy csucs, szerintem még kicsik is a terek, a THPS4-ben kétszer ekkora a legkisebb pálya. A leggagyibbra a robbanások sikerültek. Kilövök egy T1-est, és fele akkora tüzcsomo lebeg a semmiben, szétrepülö alkatrészek nulla, arrol meg nem is álmodozom, hogy a roncsa ott maradna. Az emberek sem halnak meg, hanem eltünnek. Az egyik pillanatban még lö, a másikban már sehol sincs, se hátrahagyott fegyver, se holttest, olyan összeesés animácio sincs, ezt nagyon hiányoltam. A hangok egyébként rendben vannak, a legjobb az "It's time!" és az "I'm back!" beszolás a Schwarzitol. Majdnem elfelejtettem, hogy a gépek természetesen nem emberi szemmel látnak, hanem infravörös kamerák segitségével, elég nehéz megszokni, de nagyon élethü. Föleg a "scanning" kiirása a kép aljára.
Összességben egy nagyon hangulatos FPS-t állitott elö a Clever's, ami a neten játszok körében osztatlan sikert fog aratni, s talán néhány patch és letölthetö kiegészitö után már teljesen élvezetes játékkal nyomulhatunk. Szivesen belenéznék egy partiba, mikor 32 játékos irtja egymást, ezt a játékot erre találták ki. Ajánlom tehát az interneten játszoknak, de az egyjátékos modért szerintem nem éri meg