Tony Hawk's Pro Skater 4

Végre megjelent PC-re! Hatalmas öröm volt számomra, hiszen már jo egy éve (ha jol emlékszem) kiadták PS2-re. De ez alkalommal nem csak a konzol miatt kellett várni. A már oly népszerü sorozat legfrissebb darabját átimportálták az összes uj kütyüre, telefonra, ki tudja, lehet, hogy még WC papirra is, rendesen felidegesitve ezzel szegény PC-s társadalmat. Ez az én esetemben talán még szembetünöbb, hiszen mikor megláttam azt a bizonyos maroktelefont egy ismerös kezében, már le is pörgött a szemem elött, hogy milyen keretek közt fogom rituálisan feláldozni a drága marketingesek oltárán.

Kiváncsiságbol rákérdezetem, hogy milyen a játék, és a válaszra teljes idegösszeroppanást kaptam: "Nekem nem tetszik, mert nem tudom irányitani, meg nem is játszottam vele sokat, mert nem érdekel." Szoval ismét a pénz, és nem a társadalmi igény szabta meg egy bizonyos alkotás megjelenési sorrendjét. Véleményem szerint a THPS sorozat egy célcsoportnak készül, azoknak, akiket valamilyen formában érdekel és foglalkoztat a deszkázás (persze van az un. "divatrepper", aki szintén megveszi a játékot, mert menö, meg tök extreme deszkás lesz töle), csakhogy ezt odafenn nem tartják szem elött. Viszont amennyire kiéhezetten vártam, annyira dobogtatta meg a szivem az elsö inditásnál.
Ismét az Activision adta ki, és megint a Neversoft fejlesztette, ám ezuttal a Aspyr is segitett. Elsö ránézésre csak a gépigény megemelkedését, a grafika javulását, uj megnyerhetö videokat és néhány uj pályát vártam, de kellemesen csalodtam. A telepités elég hosszadalmas, de már a THPS3 is ennyi ideig ba***kodott. Inditáskor megjelenik a már megszokott ablakocska, ahol beállithatjuk a grafikát és az irányitást. Sajnos az alap kiosztás már megint változott az irányitásnál, söt még egy gombbal kell tudni bánni, elöször tehát ajánlom ezt átkalibrálni tetszésnek megfelelöen. A grafikát nem ajánlott csutkora állitani, csak mértékkel. Ahhoz képest, hogy mennyit változott a megjelenités, ezzel koránt sem egyenes arányban nött a gépigény. Jelenleg egy egész jol felszerelt géppel büszkélkedhetek, amin minden fut akadás-mentesen 1024*768-ban, csak éppen a THPS4 nem. Még alacsonyabb beállitáson is gyakran megakad, amit sajnos a konzolos elöélet számlájára kell irni. Bár alapos tesztelés és probálgatás után rájöttem, hogy a zene kikapcsolásával jelentösen csökken az akadozások jelentkezése. A játék inditásakor ajánlom az introt, mert talán ez az eddigi legjobb. A menü immár a sorozatban másodszor animált, a deszkásbolt mögötti félcsöben trükközö profikat láthatjuk. A menüpontok a szokásosak, nem is sorolnám fel, változás az oktato rész hiánya, amelyet részben potol a gyakorlás (lásd késöbb). Kezdeném a karriermoddal, az a legösszetettebb.
A karrier elinditásával ismét 13 profi deszkás közül választhatunk, és persze saját magunk is kreálhatunk tetszöleges extreme alakot. Miután kiválasztottuk a deszkást, ismét megjelenik egy kisebb almenü, valami olyan pontokkal, mint: Play, Game Progress, Clothes and Gear, Edit Stats, Edit Tricks, Spend Cash, Practice. Hátulrol kezdve, a Practice elinditásával a bolt mögötti pályán gyakorolhatsz, különösebb értelme nincs, ha leszedtétek az összes pénzjelet, utána már nem érdemes ide visszajárni. A Spend Cash menü oriási meglepetés volt számomra. Visszatértek a különbözö cimletü zöldhasuk, amiket olyan jo helyekre raktak, és minden befejezett küldetés után is pénzzel jutalmaznak minket. Persze a pénzt el lehet (el kell) költeni, igy vehetünk két pályát, 4 rejtett karaktert, cheateket, ruhákat, deszkalapokat és videokat (ezek nem a profi videok, inkább "hogyan készült a játék" videok). Az Edit Tricks a trükkök beállitását jelenti, és ezuttal is szabadon lehet választani, itt nem kell pénzzel fizetni. Az Edit Stats pontban a képességpontokat lehet megvariálni, de mondanom sem kell talán, nem érdemes pontokat meghagyni, használjátok ki mindet. Uj rovatként szerepel itt a Flip Speed, ami a deszkapörgetési adottságok javithatok. A Clothes and Gear menüben szabhatjátok testre a deszkásotokat, mindent be lehet állitani, és minden eddiginél sokszinübben. A Game Progress menü mutatja meg, hogy mennyi küldetést teljesitettetek a pályákon, kivel vittétek végig, hány pénzikon találhato még a pályán, mennyi gap-et nem ugrottatok meg. De inkább inditsuk el a játékot, válasszunk pályát, és nyomás.
Ez maga a szabadság. Nagyot változott a játék, a saját elönyére. Adva vannak a hatalmas, szépen kidolgozott pályák, amiket kötetlenül bejárhatunk, garázdálkodhatunk, gyakorolhatunk, stb. Szoval egy komplett Free Skate van egybeépitve a karrierrel. Itt nincs külön idölimit, mint az elözö részekben, csak ha felveszünk egy küldetést. Ja, azt olyan embereknél tehetjük meg, akik felett egy nagy kék nyil mutat lefelé. Odagurulunk mellé, megállunk, s megnyomjuk a Grab gombot. Az illetö rövid beszámolot tart a küldetésröl, és már kezdhetjük is. Nagyon birom, hogy mellettük elhaladva megszolitgatnak, söt, néhány profi deszkás még trükközget is néha. Pályánként találkozunk különféle küldetésekkel, de ismét vannak visszatérö küldetések, mint a ponthatár elérése, trükk transfer, Skate szo összeszedése, illetve ujdonság a Combo szo egy komboban történö összeszedése. Minden pályán 21 küldetést lehet megoldani, de ezek nem egyszerre, hanem folyamatosan jelennek meg. A karriermod két részre van igy osztva. Elöször csak 16 küldetést lehet felvenni minden pályán, s nem számit, hogy kivel játszunk, mert a Stat Pointok mindenkinél emelkednek. Ha összegyült megfelelö számu megoldott küldetés, akkor kinyilik a Pro Challange, ekkor jelennek meg az uj és nehezebb küldetések, na meg a személyre szabott küldetések, amiket különbözö karakterekkel különbözö pályákon találunk, s ha ezeket sikerül véghezvinni, akkor kioldodik az adott karakter videoja. Igy elsöre bonyolult, de ha játszotok vele, nem lesz az. Ide tartozik, hogy minden pályán találhato valami külön kis poén, illetve mini játék, amikkel jo kis összegeket lehet szerezni, persze egy idö után már nem adnak pénzt. Az uj lehetöségek közül a legérdekesebb a Skitchin', azaz a mozgo jármüvekbe belekapaszkodva nagyobb sebességre tehetünk szert, igy nagyobbakat tudunk ugrani, és nagyon magas helyekre juthatunk, valamint hatalmas gap-eket tudunk átugrani. Másik elöszeretettel alkalmazott lehetöség a Spine Transfer, mikor is átlendülhetünk a rámpa egyik oldalárol a másikra. Ehhez uj gombot kell kezelni, már korábban utaltam rá. Hogyha már a trükköknél tartunk, elárulnám, hogy a csuszások szabadon variálhatok lettek, köszönhetöen egy teljesen uj rendszernek. Csuszás közben 2 gomb (a Flip, Slide vagy Grab gombok) variált lenyomásával válthatunk poziciot, ám ez a rendszer a kedvenc trükkjeim beadását is lehetövé teszi, nevezetesen lehet freestyle-ozni. Manualokbol lehet elöhivni a freestyle trükköket, ezt feltétlenül probálja ki mindenki (mondjuk az egyik Londoni küldetés is megkér rá)!
A grafika nem változott sokat az elözö részhez képest, kicsit javult, de legszembetünöbb a pályák fantasztikus nagysága, részletessége. Jo, annyival nem nagyobbak a THPS3 pályáinál, de sokkal jobban hatnak. Néhány pálya persze rosszabbra sikeredett, tulzsufolt lett, talán éppen a témájuk miatt nincsenek jol felépitve (most föleg a Shipyardra és a Vidámparkra gondolok). A karakterek felépitése egész jo, sajnos az arcukat nem sikerült valami felismerhetöre késziteni, de például az nagyon megfogott, hogy a sok esés hatására a deszkás könyöke szép véres lesz. Ha még mondjuk a ruházat is kikopna, de ezt talán majd a THPS5-ben láthatjuk (ami az Underground nevet viseli). Annál inkább kopik le a lap aljárol a festés a sok használat után, de persze ez nem befolyásol semmit. Mint emlitettem, a játék inditásánál kell a grafikát beállitani. Ott nem érdemes a Distance Fogot és az Anti Aliasingot bekapcsolni, csak a High Quality Shadows-t, ezért jelentösen javul a játék gyorsasága. A játék zenéje ott van a szeren, minden eddiginél több és sokfélébb dal szerepel a listán. Ismertebb nevek talán az AC-DC, Iron Maiden, Public Enemy, Offspring, System of a Down, Sex Pistols, Run DMC, The Faction, és a Muskabeatz (utobbi kettöben két deszkás is segédkezik, elöbbiben Caballero gitározik, utobbit Muska keveri). Ha netán valaki valamely müfajt nem kedveli, az Options menüben ki lehet kapcsolni az adott számot.
Akkor most visszatérnék a fömenübe. Lássuk, mit lehet még itt találni. Rögtön a karriermod alatt ott van a Single Session. Ez már a klasszikus játékelem, 2 perc alatt kell minél több pontot elérni, és igy uj pályarekordokat felállitani. Sok értelme nincs, aki odavan a statisztikákért, annak ajánlom. A Free Skate menüpontot részemröl teljesen fölöslegesnek tartom, gyakorlatilag a karriermod a küldetéses emberek és néhány küldetéselem (pl.: a College-ban a futkoso rögbisek nincsenek a folyoson) kihagyásával. A nagy visszatérés mégis a 2 Player mod, ezt már a THPS2-ben elsütötték, nevezetesen egy gépen ketten játszhatnak, de egy kicsit feltuningolták a dolgot. Több játéklehetöség közül választhatunk: a Trick Attack-ban trükközni kell, a Score Challenge-ben egy adott pontszámot elöbb elérni, a Combo Mambo-ban minél nagyobb kombot kell nyomni, a Slap! modban egymást lefejelni :), a King Of The Hill ugyanez, de itt nem a fejelések számát nézi, hanem hogy kinél van több ideig a korona, a Graffiti modban a tereptárgyakat kell saját szinünkkel beszinezni trükkök beadásával, a Horse-ban egy 10 másodperces körzeten belül elkezdett minél nagyobb kombo beadásával kell megmenekülni a rontásért járo betütöl, a Free Skate modban pedig deszkázás a haverral (egyedül itt nincs idölimit). Akkor van még az elmaradhatatlan Multiplayer, a Create a Skater és a Build Park menü, ezeket nem kell magyaráznom. Természetesen van Options menü is, ezt mindenki fedezze fel saját maga, sok érdekességet nem találni benne.
Mindig a végére hagyom a rossz hireket, nehogy happy end legyen, tehát lássuk. Már emlitettem, hogy a játék alá nagyon erös vas szükségeltetik, de még ekkor is elöfordulhatnak akadások. Nálam néha a megnyert videok is akadoznak, ami szintén nem szép dolog (pontosabban, ha leveszem a grafikát, akkor a játék nem szaggat, csak a videok, ha meg felnyomom maximumra, akkor simán mennek a videok). Sajnos bennmaradt ismét az a hiba, hogy a jobbra-le gombvariácio alig müködik, nagy mák kell ahhoz, hogy elö lehessen varázsolni. Grabnél nincs semmi gond, flip-nél és lip-nél csak nagyon elvétve jön be, és akkor is rosszkor, a slide-nál meg nem is müködik. Ez azért hihetetlenül nagy gond, ugyanis elég sok küldetés erre van kihegyezve, igy sok küldetés és Pro Challenge-el akadnak majd gondok. Ennyi jutott az eszembe, nem azt mondom, hogy több hiányosság nincs. A könnyebb elörejutás érdekében nemsokára leirom tippjeimet a játékhoz, egy-két hasznos dolgot onnan biztosan megtudhattok.
Summa summarum elkészült az eddigi legjobb deszkásjáték, kötelezö darab, nemhiába az év sportjátéka több ujság szerint. A játék hosszárol annyit még, hogy lassan már 3 honapja folyamatosan püfölöm, és még csak 61%-nál állok. Tartos szorakozást mindenkinek!