Az Electronic Arts kezébe kerültek a Valve játékok kiadási jogai

A világ legnagyobb játékfejleszto és kiadó vállalataként számon tartott Electronic Arts több évre szóló együttmuködést írt alá a Half-Life és Counter-Strike sorozatok mögött álló Valve stúdióval. A szerzodés értelmében az Electronic Arts fogja világszerte kiadni a többszörös díjnyertes fejlesztocsapat játékait. Az együttmuködés keretében eloször két PC-s játékot - a Half-Life 2: Game of the Year-t, valamint a Counter-Strike: Source-t - jelentetnek meg, amelyek osz elején kerülnek a boltokba. Ezután következik a Microsoft Xbox konzoljára átkódolt Half-Life 2 kiadása októberben.
Tom Frisina, az EA Partners elnökhelyettese és vezetoje elmondta, hogy küldetésüknek tekintik megtalálni a világ legjobb játékfejleszto stúdióit és sikeres játék-sorozatait, partnerkapcsolatokat kiépíteni, lehetoséget adni a fejlesztoi csapatoknak, hogy bizonyítsák tehetségüket, és közösen minél több ember számára elérhetové tegyék a kiváló játékokat.
Gabe Newell, a Valve alapítója és elnöke elmondta, hogy a Half-Life 1998. novemberi megjelenése óta a Valve játékai több mint 18 millió példányban jutottak el a felhasználókhoz. A Half-Life 2: Game of the Year a népszeru játék különleges kiadása lesz, amely a Half-Life 2, a Counter-Strike: Source, valamint a Half-Life 2: Deathmatch, és a Half-Life: Source programokat tartalmazza majd.
A Vivendi Universal Games és a Valve közti több éves szoros együttmuködés idén áprilisban bomlott fel. Augusztus utolsó napjáig azonban a Vivendihez tartozik minden Valve forgalmazási és kiadási joga. A két cég közti rossz viszony kialakulásának az volt az oka, hogy a Valve 2002-ben perelte be a Sierra On-Line-t, amely akkor még a Vivendi Universal Games egyik részlege volt. A Valve szerint a Sierra szerzodésszegést követett el azzal, hogy az 1998-ban megjelent Half-Life játékot, valamint annak multiplayer kiegészítojét, a Counter-Strike-ot netkávézókban terjesztette. Thomas Zilly, a washingtoni kerületi bíróság bírója a fejlesztocég, a Valve javára döntött a perben, így a Vivendinek kártérítést kellett fizetnie.
Hwsw.hu