E.Y.E - 2011

E.Y.E

Szép csendben készülget az E.Y.E, egy Source Engine alapú RPG-FPS. A francia fejlesztő Streum on Studio nemrég kiadott sajtóközleménye szerint ígéretesnek tűnik a játék. A fejlesztés 1998-ban kezdődött az A.V.A elnevezésű szerepjáték alapján. Tíz fizikai, tíz mentális, tizennégy kibernetikus implant és a szerepjáték szabályrendszere szolgáltatja a többórás szórakozást a sötét világban, ahol nem ismeretlen az összeesküvés és a terror sem.

Multiplayer, csapatjáték, kooperatív lehetőség is szerepel a játék opciói közt, így remélhetőleg mindenki megtalálja a számítását. 25 lőfegyver, különböző dinamikával, összetett finomhangolási rendszer, mely lehetővé teszi, hogy a játékos maga alakítsa ki karakterét a számára legmegfelelőbb játékstílushoz. Nagyjából 20 NPC található a játékban, akik teljesen script mentesek, adaptív AI-val. A közelharc kidolgozottságához hasonlót talán a Condemned-ben láthattunk. A hangsúlyra azonban érdemes odafigyelni: csak hasonlót! Ez egy sokkal fejlettebb rendszernek ígérkezik. A végére pedig maradt a legjobb az egészben: elfelejthetjük az idegesítő Loading képernyőt.

A játékos egy titkos E.Y.E ügynököt alakít, akinek célja a beszivárgás, információszerzés. A harc persze elkerülhetetlen. A környezet a cyberpunk világoktól megszokott repertoárral rendelkezik: implantok, lézerfegyver, több közelharci eszköz. Összesen mintegy 30 féle tárggyal okozhatunk kárt ellenfeleinknek, nem beszélve a PSI képességekről. Fontos eleme a játéknak a számítógépek feltörése, így nem kevés kihívást jelent majd a rendszerekbe való bejutás sem. A fő csapás küldetései mellett találhatunk szép számmal mellékutakat is, a felhasználható eszközök száma sem csekély, viszont az inventory véges lehetőségei miatt jól meg kell fontolnunk mire van igazán szükségünk. Figyelni kell a technikai újításokat is, hogy az új fegyverekről, illetve az egyéb úgymond kiegészítőkről értesüljünk, és használni tudjuk őket.

Három multiplayer mód közül válogathatunk, lesz egy Coop kampány, amit egyik barátunkkal játszhatunk végig, kooperatív küldetések, melyekben egyszerre nyolcan vehetnek részt, és persze lesz csapat alapú hálózati móka is.

Összegezve egy lövöldözős játék, ahol figyelni kell a karakter fejlesztésére. Emellé társul egy kis nyersanyag management, a több mint 30 féle felfedezhető "találmány" megszerzésénél. Összetett játéknak ígérkezik, a benne rejlő lehetőségek, és persze a kiadott trailer alapján lehet bizakodni, hogy a maroknyi fejlesztőből álló csapat valami újat, és valami jót alkot. Hogy a hozzáfűzött reményeket beváltja-e az E.Y.E., az nagyon hamar kiderül, ugyanis még 2011  elején kiadásra kerül állítólag, noha pontos dátum még nincs. A Steamen keresztül viszont egészen bizonyos, hogy elérhető lesz.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a futtatáshoz elég izmos gépre lesz szükség, a várható minimum konfiguráció:

  • Pentium 4.3GHz/Athlon 64 3000+
  • 1GB(XP)/2GB(Vista) RAM
  • 128MB-os DirectX 9 kompatibilis videókártya

Ajánlott konfiguráció:

  • Intel core 2 duo 2.4GHz/AMD Athlon 62X2 4600+
  • 1GB(XP)/2GB(Vista) RAM
  • DX9-es videókártya