Grand Theft Auto: Csak felnotteknek!

A játékprogramok megvásárlását korhatárhoz köto Entertainment Software Rating Board (ESRB) úgy határozott, hogy az utóbbi idok egyik legnépszerubb, ugyanakkor legtöbb vitát kiváltó szoftvere, a Grand Theft Auto: San Andreas mostantól "csak felnotteknek" besorolással kerülhet a boltokba. A döntés azután született, hogy napvilágot láttak olyan információk, melyek szerint a játékban explicit módon ábrázolják a szexualitást, igaz, ezek a részek rejtve voltak a San Andreasban, azonban egy speciális patch-csel elo lehet csalogatni oket.

Újra botrány:

Az Egyesült Államokban óriási botrányt kavart az ügy, a korábbi elnök felesége, jelenleg demokrata szenátor Hillary Clinton egészen odáig merészkedett hogy kijelentse, a San Andreasban elrejtett szexjelentek ugyanolyan károsak az amerikai ifjúságra nézve, mint a cigaretta vagy az alkohol.

Az ESRB azt javasolja a boltoknak, függesszék fel a GTA sorozat legutóbbi részének árusítását addig, amíg a szoftvert kiadó Take-Two Interactive új borítókat nyomtat hozzá, amelyen "csak felnotteknek" besorolás lesz látható, vagy el nem távolítja a kifogásolt részeket a programból. A kiadónak komoly fejfájást, no meg költséget okoz a dolog, a vállalat tegnap jelentosen csökkentette a jelenlegi negyedévre vonatkozó pénzügyi elorejelzését.

A San Andreas még a szóban forgó patch megjelenése elott is az egyik legtöbb vitát kiváltó játék volt, egyben a legsikeresebb. A GTA sorozat részeiben ugyanis nem ritkák a rendorök sérelmére elkövetett buncselekmények, a droghasználat ábrázolása, a káromkodások, no meg a szex. A program eredeti besorolása szerint 17 éve aluliaknak nem volt eladható, persze a legtöbb üzletben nem törodtek ezzel, hiszen az utóbbi idok egyik legnagyobb kasszasikerérol van szó.

Csak felnotteknek!

Az új besorolás szerint azonban a San Andreast kizárólag 18 éven felüliek vehetik meg és csak ok játszhatnak vele. Noha a két korosztály között nincs lényeges különbség, a játékkiadók mégis ódzkodnak az ilyen szoftverektol, mivel sok üzlet -- például a legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánc, Wal-Mart -- egyáltalán nem árusítja oket. A megjeleno játékoknak csak kevesebb mint 1 százaléka kap ilyen besorolást.

A visszahívással kapcsolatos költségek miatt a Take-Two Interactive közölte, hogy a július 31-án véget éro pénzügyi negyedévben 40-45 centes részvényenkénti veszteség várható, szemben a korábban elorejelzett 5-10 centtel. A besorolás megváltoztatása a kiadó szerint látványos hatással lesz az eladásokra is, a Take-Two immár 205-215 millió dollár helyett csupán 160-170 milliós bevételre számít. A vállalat részvényei a hírek hatására közel 7 százalékkal estek vissza.

Elemzok azonban úgy vélik, a San Andreas korhatáros besorolásának megváltoztatása nem érinti majd igazán érzékenyen a kiadót, hiszen a rajongók nagyrésze már megvette a játékot. A GTA sorozat legújabb tagja tavaly októberben jelent meg PlayStation 2-re, idén júniusban pedig piacra került a PC-s és xboxos változat is. A San Andreasból eddig csak az Egyesült Államokban 5,7 millió példányt adtak el.

Hwsw.hu