Madridnak elege lett a GTA: San Andreasból

Madrid város hatóságai betiltották a Grand Theft Auto: San Andreas bestseller játék hirdetéseit, arra hivatkozva, hogy az dicsoíti a nok elleni eroszakot. Az egyelore csak PlayStation 2 konzolra elérheto szoftver vezeti az eladási listákat világszerte. A spanyoloknál is több mint félmillió darab kelt el eddig, 33 millió eurót is meghaladó értékben, pedig a játék csak tavaly október 29-én jelent meg.
Eroszak, gyilkolás a játékban:
A GTA sorozathoz híven (eleddig a San Andreas a hatodik) a San Andreasban is az alvilágban kell irányítani fohosünket, akivel különbözo bandákba beállva más szervezett bunözoi csoportok ellen szállunk harcba. A küldetések, a cselekmény szerves eleme az eroszak, a gyilkolás, a játékos csak morális fenntartások nélkül lehet eredményes.
A GTA játékok noképét leginkább a zenei csatornákból megismert, Amerikából indult gengszter hip-hop noi ábrázolásához lehetne hasonlítani -- megjelenítésük kizárólag a testiségre redukálódik, többnyire teljesen passzív szerepet kapnak, a férfiak szexuális tárgyai.

Nem egyedülálló:
Az emberi jogokért küzdo Amnesty International spanyol tagozata korábban az elviekben kizárólag felnottek számára értékesítheto játékot szexistának bélyegezte. Az egy-két hete nyilvánosságra hozott jelentés a játékokban található eroszakkal, sugárzott értékrenddel foglalkozik. A jelentés sajnálkozva állapítja meg, hogy nagyon sok játék, melyekhez nyilvánvalóan a fiatalok is hozzáférnek, noi nem elleni eroszakot és nemi sztereotípiákat jelenít meg.
Eduardo Cuenca, regionális kormányzati helyettes egy hétfoi rádiómusorban szólalt fel a hirdetések ellen. "Elképzelhetetlen, hogy a regionális kabinet megengedhesse egy ilyen termék promócióját. Nyilvánvaló annak a kockázata, hogy olyan fiúk és lányok kezébe jut, akik értékeik, eszméik kialakulásának folyamatában vannak" -- mondta el Cuenca. A városi hirdetések szabályozására etikai kódex megalkotását javasolta. "Nem lehet egyszerre küzdeni a noket éro eroszak ellen, és engedélyezni olyan reklámokat, melyek ilyen eroszakra ösztönöznek."

Törvényes védelem a noknek:
A madridi lépés néhány nappal azután történt, hogy a spanyol kormány elfogadott egy úttöro törvényt, mely a noket igyekszik védeni a hazai atrocitásoktól. Ebbe beletartozik majd azon reklámok betiltása, melyek diszkriminatívak és nemi sztereotípiák alapján ábrázolják a noket. Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnok áprilisi beiktatásakor az ország legnagyobb szégyenének nevezte a nok bántalmazását.
A sorozat Liberty City és Vice City alcímu részeibol egyenként több mint tízmillió példány kelt el világszerte, nem beszélve az illegális kópiákról, melyek számát nehéz felbecsülni, de nem irreális azt állítani, hogy az értékesített darabszám többszöröse is lehet a kalózmásolatok száma.
HWSW.HU