Contraband Police - Határ Eset

2023 van és egyre több, egyre jobb játékok jelennek meg elképesztő grafikai teljesítménnyel és minél izgalmasabb játék menettel. Hozzá kell tenni, hogy ezekre igény is van a mai világban. Viszont ez nem jelenti, hogy nem lehet egy új irányba elkalandozni egy kicsit. Ezt próbálja nekünk elhozni a Contraband Police.

A játék 1981-ben játszódik, Karikatka térségben, és mi áthelyezett határőrök lettünk miután (!SPOILER) a tutorial úgy ér véget, hogy elődünket lelőtték. A feladatköreink igen kiterjedtek útlevél érvényesség, szállítólevél és járműállapot ellenőrzésen át csempészáru kereséséig is, és bár nem tudom mi is zajlik pontosan egy valódi határőr ellenőrzésen, de nyugodt szívvel állíthatom, hogy az élmény igencsak valóságközeli és változatos.

Remekül felépített kis határátkelőn dolgozhatunk, ahol a készítők remekül össze rakták a dizájnt. A részletekre is igyekezetek odafigyelni és ez többnyire össze is jött nekik.
A fennmaradó esztétikai dolgok magát a játék élményt nem rontják nagyban de szó nélkül sem tudunk elmenni mellette vicces mivoltuk miatt.
Ezek közé tartozik a lapos gumikkal guruló autók vagy a varázsütésre köddé váló, és a zárkában megjelenő letartóztatott emberek esete.

Mindezzel együtt szórakoztató és érdekes egy ilyen új szimulátorral megismerkedni. Az autók átkutatása kiváltképp szórakoztató hiszen a járműtulajdonosok folyamatosan beszélnek hozzánk megpróbálva lebeszélni esetleg lefizetni minket, hogy szétkapjuk csavarjára a drága kis guruló alkalmatosságaikat és ha nem megengedett dolgot szállít, ráadásul eldugva akkor viszont megy a munkatáborba egy kis hűsölés után.

Kicsit szemfülesnek kell lenni mert a jel bár fehéren világít az UV lámpa használatakor, viszont könnyű mellette elmenni, -mert egyre jobban elrejtik a jelölést, nehezítve dolgunkat- és ez velünk is megesett párszor.
Ha viszont megvan a jel, akkor különböző eszközök állnak rendelkezésünkre szétkapni az adott alkatrészt, legyen az üléskárpit, lökhárító, oldalelem vagy akár a szállított szappanosláda. A megfelelő eszközt amúgy a játék jelzi is és csak azzal “engedi” nyitni a rejtekhelyet.

Sok fajta csempész áruval futottunk össze melyek közé tartozik a cigaretta, alkohol, és a kokain is.
Több alkalommal ki kell pakolni a járművekből az árut, hogy ellenőrizzük, hogy minden szerepel-e minden helyesen a szállítólevélen vagy, hogy nem-e rejt valami mást is a csirkéken kívül a csomagtér.

A rádióból folyamatosan kapjuk az újabbnál újabb feladatokat, instrukciókat. Magát a telephelyet el is lehet hagyni és igazából kell is mert a rabokat is nekünk kell elszállítani a börtönbe és a csempész árukat is le kell adni egy boltban. Itt magunknak is tudunk tárgyakat vásárolni a feszítővastól kezdve a lőfegyverekkel bezárólag, ami a munkánk elvégzéséhez kell. A telepen több helyen is segítségre lelhetünk, melyek rengeteg fontos információt tartalmaznak. Ezek közé tartozik pl: az információs tábla

valamint a

heti újság.

Több alkalommal kerül sor üldözésre és/vagy betörésre is ahol sajnos el is tudjuk veszíteni összes bajtársunkat és akkor szomorúan kell tudomásul venni, hogy vesztettünk és egy mentési ponttól újra kezdeni az adott szakaszt.

Ámbátor olyan pillanat is sokszor akad mikor figyelmetlen kispajtásunk kisétál az éppen távozó autók elé és eldobja magát az aszfalton.

Semmi gond, hiszen őt a napvégi alvás ami egy mentési pont reseteli és másnap reggel már ugyanazzal a lelkesedéssel vár minket... vagyis csak ránk bólint!
A "pihenő" helyünk.:

Több dologra kell figyelni a fentiekben felsoroltakon kívül. Csak, hogy említsek még párat így futólag:

  • A tárgyaink elhasználódnak
  • pótlásuk egy idő után a mi dolgunk
  • a karakterünk kifárad munkavégzés közben amit egy szem indikátor jelez dokumentum vizsgálat közben.

Összegezve a dolgot:

  • Remek élmény volt egy merőben más fajta játékot kipróbálni a mostani agyondolgozós szét darálós játékokon kívül.
  • Elpihenős, kellemes időtöltés egy remek kis FPS játék, amely elvisz minket egy meglepően új élménybe.