A magyar dalszövegekből csillagos ötösre vizsgáztak a fiatalok

Lezárult a Nagy Diák Zenei Teszt első fordulója. A játékban több mint 17.000, jellemzően 14 és 24 év közötti fiatal vett részt. Válaszaikból kiderült, hogy nagyon jól ismerik a magyar slágereket és a dalszövegeket. A legtöbb jó megoldás a Kelemen Kabátban Maradjatok gyerekek című dalára érkezett. A DUE Médiacsoport és a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért közös játékának célja, hogy a fiatalok körében egyedi, rendhagyó és edukatív formában népszerűsítse a magyar könnyűzenét, illetve a jogszerű zenefogyasztást.

A Nagy Diák Zenei Teszt indulását megelőzően, tavaly ősszel a DUE Médiacsoport kutatást végzett a fiatalok körében. A közvélemény-kutatás során a szervezet arra volt kíváncsi, hogy milyen magyar zenéket ismer és kedvel a Z-generáció. A közel 500 válaszból az derült ki, hogy a Tankcsapda a legismertebb, a Bagossy Brothers Company a legkedveltebb zenekar Magyarországon a fiatalok körében. A kutatási anyag alapján Nagy Diák Zenei Teszt néven edukatív online játékot indított a DUE Médiacsoport. A játékban magyar zenekarokra, előadókra, zenei stílusokra, dalszövegekre, szerzői jogokra, zenefogyasztásra és további könnyűzenei ismeretekre vonatkozó kérdéseket tettek fel. A játék első fordulója április 16-án véget ért, és több mint 17.000-en vettek részt benne. A teszteredményekből kiderült: a válaszadók közül kimagaslóan sokan ismerik a magyar slágerek szövegeit, legyen az Wellhello, Péterfy Bori & Love Band, Tankcsapda vagy Intim Torna Illegál. A legtöbben – a válaszadók 98,37 százaléka – a Kelemen Kabátban Maradjatok gyerekek című dalát ismerték. Persze nem minden téma ment ilyen flottul, például a Soulwave elképesztő teljesítményét ismerték a legkevésbé a fiatalok. A válaszadók mindössze 4,63 százaléka tudta, hogy az együttes Kalandor című slágere 3 évig (!) szerepelt a MAHASZ rádiós toplistáján.

A Nagy Diák Zenei Teszt első fordulójában bárki részt vehetett, akinek kedve támadt próbára tenni zenei tudását. Az itt legjobb eredményt elért 14 és 24 év közötti 1000 játékos kap meghívást a 2021. április 26-27-i online középdöntőbe