Elárasztják magyar zenével a boltokat május 12-én

Közel ezer üzletben, hipermarketben és szállodában szól kizárólag magyar zene május 12-én. Az Él a zene! kezdeményezés célja, hogy előtérbe helyezze a magyar szerzőket, előadókat és dalokat, egyben reflektál a pandémia okozta nehéz zeneipari helyzetre is. A megmozduláshoz számos lemezkiadó, rádió, zenetévé, együttes és egyéb zeneipari szereplő csatlakozott.

Az Él a zene! a magyar könnyűzene napja hívatott lenni, és népszerűsíteni a magyar dalokat, szerzőket, előadókat. A kezdeményezés ötlete még tavaly született egy hétköznapi élethelyzetben.

- Karácsonyi nagybevásárlást tartottam egy pesti hipermarketben, ahol az ott tartózkodásom alatt végig napjaink amerikai popzenéje szólt – emlékezett vissza Nagy Szabolcs ötletgazda, az Él a zene! főszervezője. - Arra gondoltam, hogy a magyar könnyűzene megérdemelne annyi figyelmet, hogy ezeken a csatornákon, azaz a boltokban is szólhasson. Ezt követően kerestem meg háttérzene-szolgáltatókat, és kértem őket, hogy egy napig kizárólag magyar zenét játsszanak.

Az ügyet felvállalta a MoodMedia, a CloudCasting és a Kitto Media, nekik köszönhetően közel ezer üzletben, bútoráruházban, gyorsétteremben, hipermarketben, abc-ben és szállodában szól majd magyar zene május 12-én. A kezdeményezéshez sok rádió és zenetévé csatlakozott, köztük a Karc FM, a Spirit FM, a Manna FM, a Magyar Katolikus Rádió, az FM103,8 Rock Rádió, a Klasszik Rádió , a Beat Rádió, a debreceni Campus Rádió, az Érd FM, a nyíregyházi Mustár FM, a kecskeméti Gong Rádió, a Sláger TV, a Music Channel, a Zenebutik és a Dikh TV. A csatlakozó médiumok legtöbbje kizárólag magyar zenét játszik május 12-én, néhányan pedig megduplázzák a magyar arányt. Szintén részt vesz a programban hazai előadók kizárólagos játszásával több mint 100 iskolarádió a DUE Médiahálózat szervezésében.

Az Él a zene! négy ismert szerzőt, előadóművészt kért fel, hogy nagykövetként népszerűsítsék a magyar könnyűzene napját, nevezetesen: Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company énekese, gitárosa, Harcsa Veronika énekesnő, dalszerző, Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana énekesnője és Tariska Szabolcs dalszövegíró, énekes.

- Nem volt kérdés, hogy vállalom a nagyköveti feladatokat – fogalmazott Bagossy Norbert. - Május 12-én azt demonstráljuk, hogy jöhet bármilyen baj, koronavírus vagy más, a zene, a magyar zene él és élni fog.

Az Él a Zene! magyar könnyűzenei nap szervezője a Fülesbagoly Alapítvány, fő stratégiai partnere a WMMD, támogatója a Hangfoglaló Program és az Öröm a Zene.

Az Él a zene Facebook-eseménye:
https://www.facebook.com/events/1188605008345572/

Kép: Él a zene! nagykövetei - Fotó: Andrási Ingrid