Battlefield: Bad Company 2

Battlefield - Bad Company 2Hihetetlen, hogy pár év alatt hova fejlődött a virtuális hadviselés. Tisztán élnek bennem még az álmatlanul töltött éjjelek, amiket a gép előtt ülve töltöttem a Wolfenstein és Doom játékokkal, halomra lőve az ellenséget. A hideg akkor is futkosott a hátamon egy-egy durva csata esetén, de amit a héten tapasztaltam a Battlefield – Bad Company 2-vel töltött idő alatt, mégsem volt ugyanaz.
Az Electronic Arts látványos, a hírességeket és a sajtósokat sem kímélő bevezető keretében mutatta be legújabb akciójátékát. A hangulat egyszerűen leírhatatlan, ameddig a szem ellátott, mindenhol terepmintás overálban várakozó emberek, előttünk a felderítendő terület, körülöttünk harckocsik hada, komolyan a táborból a frontvonalra készülő katonának érezhettük  magunkat. Ha pár lőszeres doboz, géppisztoly is előkerült volna, aláfestésnek pedig némi fegyverropogás, semmi sem állíthatott volna meg minket, hogy ki ne robbantsunk egy kisebb nemzetközi konfliktust. Szerencsére erre nem kerülhetett sor, mindenki beérte a tankok és a játék nyújtotta élménnyel.
A felvezető előadáson kaptunk egy kis ízelítőt a játék hangulatából, a meghívott vendégek meséltek eddigi számítógépes élményeikről, valamint alapos balesetvédelmi- és járműhasználati oktatáson vettünk részt a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett. Az igazi móka ezután kezdődött, hiszen kipróbálhattuk a felvonultatott lánctalpas járművek mindegyikét, a vezető és az utas szempontjából, és az erős szél ellenére néhány körre a magasba emelkedett egy helikopter is. A motorok felbőgése után nyugtázhattuk, hogy ezekhez a gépekhez képest egy mai diszkó hangereje közelít a nullához, valamint a gázolajfogyasztás és kibocsátott kipufogógáz egy jól megtermett pesti dugó becsületére válna.
A géppark általunk kipróbált tagjai: egy T-55A tank, egy BMP-1 gyalogsági harci jármű, valamint egy GSP-55 szállítójármű. A harckocsik részletes adatait és a vezetési tapasztalatainkat a fényképes galériával együtt a www.autopult.hu oldalon találjátok.
A Battlefield – Bad Company 2-ben megtalálhatunk mindent, amivel egy igazi katona szembesülhet egy háború során. Egy osztag tagjaként veszünk részt a küldetésekben, így a taktika, és a felettesek utasítása kerül előtérbe, nem lehet Rambósat játszani, hiszen a társak hátát is illik valakinek fedezni. A grafikus motornak köszönhetően teljes környezetünk interaktív, tehát a megfelelő fegyverzettel komplett házakat rombolhatunk le, átlőhetünk a falakon, de a földbe is tudunk fedezéket robbantani, ha szükséges. A játék során a legkülönfélébb járműveket foghatjuk szolgálatunkba, így megkönnyítve célunk elérését. Az online játékot előnyben részesítők is megtalálják számításukat, a hitelesített szervereken 4 fős csapatok is harcolhatnak egymással.
Akinek otthon erőműve van, teljes egészében kiélvezheti a tökéletes grafikai megjelenést, hiszen a program a legmodernebb hardvereket és szoftvereket is ismeri, ezáltal nyújtva a felhasználóknak minél nagyobb élményt. A megfelelően felszerelt gépeken akár több monitoron, 3D-s látvánnyal is futtatható a program. Azonban nemcsak a játék grafikája, hanem az átvezető videók minősége is említést érdemel, nagyon jól megrendezték őket és egészen aprólékosan kidolgozott részletekkel is találkozhatunk bennük.
A nap végére, miután vagy háromszor fűbe haraptam a karakteremmel, azt próbáltam megfejteni, hova lehetne beírni az örök élet és összes fegyver kódot, de nem érdemes elrontani a játék hangulatát ezzel, hiszen abszolút teljesíthetők a küldetések, csak szemfülesnek kell lenni néha.