Közel 5,5 milliárd pixel a 35. Magyar Sajtófotó Kiállításon

Megnyitotta kapuit a 35. Magyar Sajtófotó kiállítás, mely május végéig várja a látogatókat akár angol nyelvű tárlatvezetéssel is. Idén 234 fotós több mint hatezer fotóval jelentkezett, melyek közül egy öt fős nemzetközi zsűri válogatta ki a nyertes fotókat.

A kiállítás képeit 20 éve nyomtató Canon idén is önálló tárlattal látható a kiállításon, ezúttal Facebook rajongóinak alkotásai kerülhettek falra egy OCÉ Arizona 318 GL nyomtatónak köszönhetően. A vállalat „Minden kép mögött van egy történet” címmel hirdette meg fotópályázatát, arra irányítva ezzel a figyelmet, hogy a profi és az amatőr fotósok képei mögött egyaránt egy-egy érdekes történet húzódik meg. A több száz pályázat közül végül 13 rajongó képeit választotta ki a MÚOSZ által delegált zsűri.

A kiállítás képei összesen 170 négyzetméternyi helyet foglalnak le, 150 méter hosszúságban. A nyomatokat egy Canon imagePROGRAF iPF8400 széles formátumú nyomtatóval készítette a SmartPress Kft. A kiállítás kurátorának a koncepciója szerint a fotók hosszú tekercsekre nyomtatva kerültek ki a falra, ezzel is utalva a napilapok nyomdai eljárására, vagyis a sajtófotók megjelenésének eredeti környezetére. A leghosszabb kinyomtatott tekercs 16 méter hosszan húzódik végig a kiállítás egyik falán és több tucat fotóminőségben megjelenő képet tartalmaz. A Canon eljárására azért esett a választás, mert a nyomtató tökéletesen adja vissza a fekete szín minden árnyalatát, és az átmeneteket, ami egy sajtófotó kiállítás esetében elengedhetetlen.

A legnagyobb technikai kihívást a több ezer megabájtnyi, nagyfelbontású fotó tematikus elrendezése és beszerkesztése jelentette, melynek megvalósítása hosszú heteket vett igénybe.