World Cyber Games 2008

Az idei World Cyber Games rendezvényre ismét a Millenáris Parkban található Jövő házában került sor. A következő versenyszámokban indultak a versenyzők, hogy a Kölnben megrendezésre kerülő nemzetközi döntőbe kijuthassanak: Starcraft, C&C: Kane’s Wrath, Warcraft 3: The Frozen Throne, Fifa 08, Guitar Hero III.

            A versenyt egy koreai cég az International Cyber Marketing szervezi már 2000 óta. Eleinte Koreában zajlottak a döntők de 2004 óta mindig új helyszínen került megrendezésre, például a tavalyi Seattleben volt.

Az már a korábbi felsorolásból is kitűnhetett, hogy alapvetően stratégiai versenyekben indulhattak a kijutni vágyók. A versenyszámok között megtalálhattuk az évente megújuló, hagyományos FIFA-t is. Ezekben a versenyszámokban már korábban lezajlottak a selejtezők és itt már csak az adott versenyszám 4 legjobbja küzdhetett meg a bajnoki címért. Kivételt képezett viszont a Guitar Hero III, mert erre itt lehetett nevezni és így a rendezvény alatt le is zajlott ezen versenyszám selejtezője, elődöntői és természetesen a döntője.

            Következzenek a versenyszámok győztesei. Starcraftban Ace megvédte ismételten a címét, FIFA-ban trónfosztásra került sor ugyanis most Redwing az elődöntőben elvérzett és a versenyt Gabu nyerte meg, Warcraft 3ban DNA is megvédte címét 2 viszonylag fölényes győzelemmel, Guitar Hero III-ban Murai Bence diadalmaskodott a versenysorozat végén (közben bemutatott egy 100% teljesítményt egyik meccsén, ezért külön gratuláció illeti meg).

Végül a C&C 3as versenyt ismételten Gorky nyerte meg 2-0ás eredménnyel Xeon ellen. Most pedig következzen a Gorkyval készített interjúm gépelt változata:

Először is gratulálok. Az eddigi döntőid közül melyiket tartottad a legnehezebbnek?

Szerintem a legelső volt a legnehezebb mivel akkor csak 3-2re sikerült csak nyerni, azóta minden évben szerencsére 2-0ra nyertem.

 Általában mennyi idővel előtte szoktad elkezdeni a gyakorlást?

 Egész évben szoktam gyakorolni, viszont akkor csak 2-3 órát illetve 3-4et attól függ, hogy milyen verseny van vagy éppen mi van, de egy ilyen nagyobb verseny előtt, mint a World Cyber Games, legalább egy 8-10 órát, 2 héttel előtte el kell kezdeni játszani, hogy formában legyen az ember a versenyre.

 Van valamilyen szokásod verseny előtt, mint például az, hogy előtte megiszol egy kólát?

 Leginkább energiaitalt szoktam előtte fogyasztani és átgondolom, hogy mit fogok csinálni feltétlenül, már előtte 2 nappal.

 Mindig is a GDI-al játszottál vagy ez most alakult ki, hogy velük játszol?

 Hát ugye az első 2 WCG-t StarCraftban nyertem meg, ottan Protoss voltam, de mióta Command & Conquer 3al játszom azóta mindig GDI-al vagyok.

 Van egy általánosan kialakult stratégiád vagy ezt mindig az ellenfélhez igazítod?

 Ha ismerem, hogy az ellenfél mit játszik akkor annak megfelelően játszom, tehát előtte vagy tudom vagy megpróbálom játék közben felderíteni, hogy mire megy és megpróbálok arra reagálni.

 Hogy tetszik neked ez a mostani rendezvény?

 Az idei és a tavalyi volt szerintem a legjobb, van látványosság, lehet játszani, kipróbálni. Régebben inkább játékos központú volt, mert régebben egy nagy LAN volt, egy nap lejött 100 ember és úgy játszottak, most csak a 4 legjobb jön el, viszont több néző van és ez szerintem jobb.

 Sok sikert kívánok a kölni döntőhöz.

 Nagyon köszönöm.

A tavalyi WCG-hez hasonlóan idén is nagy hangsúly volt a látogatók szórakoztatásán, mert sokmindent lehetett csinálni a különböző versenyszámok elődöntőinek, döntőinek megtekintésén kívül. Például az FHM standjánál lehetett kérdőívet kitölteni amiért lehetett kapni egy FHM-t és egy pontot a pontgyűjtő füzetbe és le is lehetett fényképezkedni az FHM hostesseivel. A Lufthansa jóvoltából pedig lehetett nyerni 2 repülőjegyet. Egy mobilos versenyszámban pedig lehetett nyerni egy mobilt játékokkal megtömve. Ki volt helyezve sok X-Box konzol és számítógép amin különböző megjelent vagy még meg nem jelent játékokkal lehetett játszani. A fő színpadnál ha éppen nem folyt semmilyen versenyszám akkor BZ jóvoltából kézfeltartásos módszerrel, kérdésekre válaszolva lehetett nyerni különböző ajándékokat. Természetesen nem maradhatott el BZ poénjainak tömkelege.

A rendezvényre több cég is kilátogatott melyeknél a látogatók különböző dolgokat, játékokat, figurákat stb. vásárolhattak. A nap végén több együttes koncertje következett melyek között fellépett a Sugarloaf is.

            A rendezvény fő attrakciója viszont az idén már másodszorra megrendezett World Cyber Girls döntője volt. Az előzetes netes szavazás alapján 10 lány juthatott be a döntőbe de jelen esetben a látogatók „csak” 9 lányt csodálhattak meg, közülük 2-t már tavaly is láthatott a közönség. A versenyt természetesen BZ konferálta végig. A lányok első színre lépésénél még csak amolyan bevezető volt a továbbiakhoz. Amikor a lányok újra színpadra léptek akkor már bizonyítaniuk is kellett, mégpedig a Guitar Hero III-ban. Mivel páratlanul voltak és ezek párbajok voltak ezért a zsűri egyik férfitagja is tiszteletbeli World Cyber Girlé avanzsált ezen versenyszám idejére. A lányok következő megjelenését várták a legjobban ugyanis ez volt az amikor bikiniben jöttek fel a színpadra. A lányokon itt látszott legjobban az izgalom, mert nekik ez végülis elég idegen volt. A következő versenyszám pedig a kvíz volt melynek során minden lánynak 4-4 kérdésre kellett megfelelnie, hogy aztán izgatottan várhassák az eredményhirdetést. Az eredményhirdetés előtt sikeresen meginterjúvoltam 2 résztvevőt.

Öchlsläger Kittivel készült interjú:

 Mi motivált abban, hogy újra részt vegyél ezen a versenyen?

 Végülis az, hogy azóta több játékkal játszom és szerintem többet tudok mint tavaly.

 Így, hogy már lezajlott a WCG tulajdonképpeni verseny része, milyennek látod az esélyeidet?

 Szerintem minden lány nagyon jó volt, nem volt olyan, hogy valaki nagyon jó vagy nagyon gyenge, szerintem mindenki egy szinten van.

 A rendezvény maga, hogy tetszik, mennyit láttál belőle?

 Én próbáltam arra törekedni, hogy mindent megnézzek, sajnos játszani nem volt lehetőségem, mert minden gép foglalt volt, de nagyon tetszik, hogy osztogatnak különféle szórólapokat és rengeteg mindent lehet megtudni új dolgokról. Úgyhogy nekem azért is tetszik ez a rendezvény, mert a tavalyi is nagyon jó volt de ez még jobb, úgyhogy szerintem mindig egyre jobb lesz.

 Melyik játékot várod a legjobban az eddig bejelentettek közül?

 A World of Warcraft új kiegészítőjét ami októberben jelenik meg ha minden igaz.

 A játékokban általában jó vagy gonosz karaktert szoktál választani?

 Jót.

Mit gondolsz a cheatelésről?

 Hát én megmondom őszintén, nem szeretem a cheatereket, meg nagyon idegesítő tud lenni. Hát ha nekik így jó játszani akkor én nem tudok mit tenni, én sosem cheatelek, én nem vagyok cheater, nem is próbáltam ki soha, hogy milyen.

 Melyik játékbeli karakter alteregója lennél szívesen, melyik játék főszereplője tetszett eddig a legjobban?

 Ez egy jó kérdés. Talán a Lara Croft.

 Akkor sok szerencsét kívánok az eredményhirdetéshez.

 Nagyon szépen köszönöm.

Páll Zsófiával készült interjú:

 Mi motivált téged abban, hogy jelentkezz erre a versenyre?

 Már gyerekkorom óta játszom és a játéktudásom és tapasztalatom alapján úgy gondoltam, hogy miért ne neveznék, úgyhogy ez motivált.

 Most, hogy már a World Cyber Girls tulajdonképpeni verseny része lezajlott, milyennek látod az esélyeidet?

 Hát jónak, majd meglátjuk, 6kor lesz eredményhirdetés akkor kiderül.

 A verseny melyik versenyszáma alatt érezted magad a legjobban, melyik tetszett a legjobban?

 A Guitar Hero verseny, mert szeretem a Guitar Herot és végülis én voltam belőle a legjobb.

 Összességében maga a rendezvény hogy tetszik?

 Tetszik, először vagyok rajta. Szerintem jövőre is ki fogok nézni, megnézem majd a World Cyber Girlsösöket is, meg úgy egyáltalán jó kis nyeremények vannak úgyhogy érdemes kilátogatni.

 A mostanában bejelentett játékok közül mit vársz a legjobban?

 Mivel én Guild Warsozom, így a Guild Wars 2-t, a Diablo 3-at és a Spore-t. Szóval így vegyesen.

 A játékokban általában jó vagy gonosz karaktert szoktál választani?

 Szinte mindig jót bár a gonosz általában könnyebb út. Hát a jót, mert jó vagyok.

 Melyik játék főszereplőjeként tudnád magad elképzelni?

 Most történettől függetlenül egy kalandjátéké, mondjuk a Dreamfall, az tetszett és nagyon szimpatikus volt a főszereplő a Zoe Castillo, de mondjuk annak elég szomorkás a története, én azért nem akarok ilyen nagy kalandokat az életemben, hogy halálközeli élmények, ha nem muszáj, úgyhogy nem is tudom, Sims.

 A cheatelésről mit gondolsz?

 Ilyen MMO és ilyen szinten elítélendőnek tartom tehát a botolókat meg ilyesmiket, de single playerben szerintem elfogadható. Nekem is van olyan játék ami nehezebb vagy hamarabb akarom végigvinni és akkor én is cheatelek.

 Sok sikert az eredményhirdetéshez.

 Köszönöm.

 Ezután következett a nap talán legfontosabb eseménye, a győzteseknek és helyezetteknek járó díjak átadása. A helyezettek sok nyereményt kaptak de a legnagyobb „díj” az első helyezetteknek mégis az hogy mehetnek Kölnbe a World Cyber Games 2008as nemzetközi nagydöntőjére. Ekkor hirdették ki a World Cyber Girls verseny eredményeit is. A különdíjat Bokor Bea, a közönségdíjat Szency Alexandra kapta. A verseny 3. helyezettje Nagy Zsófia, a 2. helyezett Bors Anita lett és a versenyt megnyerte Páll Zsófia. A PCPult ezúton is gratulál minden helyezettnek és győztesnek.

 Az eredményhirdetés után sikerült egy interjút készíteni a közönségdíjas Szency Alexandrával:

 Először is gratulálok a közönségdíjhoz.

 Köszönöm.

 Hogy tetszett most a verseny?

 Nagyon jó volt csak sokat kellett bent lennem a sminkszobában és inkább jöttem volna ki játszani.

 Melyik versenyszám alatt érezted magad a legjobban, melyik tetszett a legjobban?

 A Guitar Hero az nagyon tetszett, mondjuk először játszottam vele de nekem nagyon tetszett.

 Összességében ez az idei World Cyber Games rendezvény hogy tetszett?

 Szerintem jó volt, legalábbis jobb mint tavaly, valahogy nekem rendezettebbnek, megszervezettebbnek tűnt.

 A jelenleg már bejelentett játékok közül mit vársz a legjobban?

 Diablo 3-at. Az a best.

 Mit gondolsz a cheatelőkről?

 Az olyanok amik ilyen vicces dolgokat csinálnak, vannak olyanok, az előfordul, az rendben van. De aki csak ilyen cheattel tud nyerni az lúzer.

 A játékokban általában jó vagy gonosz karaktert szoktál választani?

 Gonoszt.

 Megtudhatjuk miért?

 Nem tudom, nekem az valahogy sokkal őszintébbnek tűnik mint egy jó. Meg egy gonoszt sokkal nehezebb kiismerni, jól el lehet gondolkodni, hogy mi lesz a következő lépése és egy jónál mindig tudod, hogy a jót fogja választani.

 Melyik játék főszereplőjeként tudnád magad elképzelni?

 A Drakan főszereplőjeként, egy nagyon régi játék de nagyon imádom, egy csajjal kell benne menni és van egy sárkánya. A legjobb.

 Végezetül mit üzensz az olvasóknak?

 Azt, hogy továbbra is sokat játszanak, mert a legjobb.

 A 2008as magyarországi World Cyber Games is népszerűnek volt mondható, ez a sok látogató is jelezte. Jövőre ismét WCG, addig is „keep playing”.