WHO: esések miatt halnak meg a második legtöbben a világon, pedig sok esetben megelőzhető lenne

Évente több mint 684 ezer ember hal meg elesés következtében, és 37,3 millió olyan súlyos esés történik, amely orvosi ellátást igényel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A balesetek miatt bekövetkezett halálesetek mintegy 37 százalékát teszik ki az esések. A WHO arra hívja fel a figyelmet, hogy az elesés megfelelő intézkedésekkel – például biztonságos környezet kialakításával, gyors és megfelelő segítségnyújtással – megelőzhető és kezelhető. Komoly segítséget jelenthetnek a vészhívó gombbal rendelkező viselhető okoseszközök; a HUAWEI WATCH 4 érzékeli, ha az óra viselője nagyobb magasságból lezuhan vagy súlyos esést szenved el, és automatikusan értesíti a vészhelyzet esetére kijelölt kapcsolattartó személyeket.1

A WHO jelentése szerint2 évente több mint 684 ezer ember veszti életét elesés következtében, ami a balesetek miatti halálozások 37 százalékát teszi ki, és ezzel a második leggyakoribb, nem szándékos haláloknak számít világszerte a közúti balesetek után. Az esésekkel összefüggő halálesetek száma az Egészségügyi Világszervezet szerint sokkal gyorsabban nőtt az elmúlt két évtizedben, mint bármely más típusú sérülés esetében. Az esések nemcsak az egyéneket, hanem a családokat, a közösségeket és az egészségügyi rendszereket is terhelik.

A viselhető okoseszközök gyors segítséget jelenthetnek a bajban
Az Egészségügyi Világszervezet – az alapbetegségek és a gyógyszerek rendszeres felülvizsgálata és kezelése, a fizikai aktivitás és az egyensúlyfejlesztés, valamint a biztonságos környezet kialakítása mellett – javasolja olyan eszközök használatát, mint a viselhető személyi riasztók, esésérzékelők, vészhívóval ellátott okostelefonok.

Az okosórák legújabb fejlesztései komoly segítséget nyújthatnak a bajban: a közelmúltban Magyarországon is megjelent HUAWEI WATCH 4 prémium kategóriás okosóra-modellek esésérzékelő és vészhívó funkciói3 lehetőséget adnak arra, hogy segélyhívás és SMS üzenet formájában riasztást adjanak a vészhelyzet esetére kijelölt kapcsolattartó személyeknek, ha az óra viselője nagyobb magasságból lezuhan vagy súlyos esést szenved el, akár sportolás, túrázás közben, akár otthoni környezetben, ezzel lehetőséget nyújtva a gyors segítségnyújtásra.

A HUAWEI WATCH 4 modellek már kaphatók a Yettel webáruházában, és a közeljövőben elérhetőek lesznek a Yettel üzleteiben is.

1 A segélyhívás és –üzenet funkció csak akkor használható, ha a felhasználó manuálisan engedélyezte az esésérzékelés funkciót. Segélyhívó üzenet küldése csak akkor lehetséges, ha az óra csatlakoztatva van a HUAWEI Health alkalmazáshoz, és aktiválva van az önálló eSIM telefonszám. A HUAWEI WATCH 4 iPhone-hoz csatlakoztatás esetén nem teszi lehetővé segélyhívó üzenet küldését.
2 Step Safely: Strategies for preventing and managing falls across the life-course (https://www.who.int/publications/i/item/978924002191-4)
3 A segélyhívás és –üzenet funkció csak akkor használható, ha a felhasználó manuálisan engedélyezte az esésérzékelés funkciót. Segélyhívó üzenet küldése csak akkor lehetséges, ha az óra csatlakoztatva van a HUAWEI Health alkalmazáshoz, és aktiválva van az önálló eSIM telefonszám. A HUAWEI WATCH 4 iPhone-hoz csatlakoztatás esetén nem teszi lehetővé segélyhívó üzenet küldését. A rendszer automatikusan felhívja az első megadott telefonszámot, és SMS-üzenetet küld a felhasználó aktuális tartózkodási helyéről minden beállított segélyhívó kapcsolatnak, ha a felhasználó nem választja ki a segélyhívás kezdeményezését 60 másodpercen belül.