A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 17-én a Sony az Xperia 5 II kiadásával bővíti meghatározó Xperia kínálatát. Az új készülék a márka második 5G kompatibilis okostelefonja, amely kompakt kialakítást és kompromisszumok nélküli teljesítményt garantál a felhasználóknak.

Az Xperia 5 II az Xperia 1 II számos meghatározó tulajdonságát örökölte, többek között a ZEISS optikával ellátott háromlencsés kamerát is, melyet a tervezők kifejezetten az új Xperia 5 II-höz alakítottak ki. Az új készülék tartalmazza a Sony Alpha kameráihoz kialakított technológiát és a Photography Pro funkciót is, melynek köszönhetően gyors és pontos AF/AE műveletek, a professzionális filmkészítőkhöz hasonló paraméterek és színbeállítások és a CineAlta által kialakított Cinematography Pro funkció érhető el, nem utolsó sorban pedig a 21:9 kijelzős felbontás felel a nézői élmény maximalizálásáért a CinemaWide jóvoltából. Ezen felül kiváló hangélményt biztosít a 3,5 mm-es jack csatlakozón és az elülső sztereó hangszórókban elérhető nagy felbontású hang, illetve az eszközben egy Qualcomm® Snapdragon™ 865 5G mobilplatformmal is megtalálható, mindez pedig egy kompakt, elegáns és vékony kivitelezésben összpontosul, amely tökéletesen illeszkedik a felhasználók zsebébe. Az eszköz ezen felül 120Hz-s képfrissítési aránnyal bír, a legsimább és legpontosabb játékélmény érdekében pedig 240Hz-s érintésérzékelési sebességgel működik.

"A Sony öröksége a technológiában és a mérnöki munkában gyökerezik, portfóliónk azonban az évek során a zene, a filmek, a játékok, és a szórakoztatás minden lehetséges ágát bevonva bővült." – mondta Mitsuya Kishida, a Sony Mobile Communications elnöke. „Ennek az egyedülálló háttérnek köszönhetően az Xperia telefonok egy kompakt testben ötvözik a Sony fejlett technológiáját, mely lehetővé teszi, hogy szenvedélyesen feszegessük a lehetőségek határait.”

Örökítse meg tökéletes képeit és elmulaszthatatlan pillanatait, mindig fókuszban
Az Xperia 5 II-t nagytestvére, az Xperia 1 II példájára a Sony Alpha kameráinak technológiájával tervezték a pengeéles végeredmények érdekében. A tökéletes portrék nem mindig csak a póz és tiszta kép jegyében készülnek, sokszor ugyanis a spontán felvételek sikerülnek a legjobban, ebben pedig a valós idejű autofókusz (AF) segédkezik. Legyen szó akár gyors mozgást végző emberekről vagy állatokról1, a valós idejű autofókusz biztosítja, hogy az arc legkifejezőbb része legyen a kép középpontjában, akkor is, ha az egyik szem takarásban van, vagy az adott személy gyorsan mozog.

Az Xperia 5 II folyamatos autofókusz funkciójának köszönhetően rögzíti a kihagyhatatlan pillanatokat, mely másodpercenként 60 AF/AE művelet elvégzésére képes, ez pedig másodpercenként 20 kép rögzítését lehetővé teszi precíz és pontos fókuszálással és optimalizált expozícióval.

A sokoldalú, hármas lencsével felszerelt kamera három fókusztávolsággal rendelkezik: 16, 24 és 70mm-en rögzít gyönyörű tájakat és portrékat, valamint lehetővé teszi a távoli tárgyak felnagyítását is. A ZEISS optika kifejezetten az Xperia 5 II-höz lett kialakítva, a fényvisszaverődés csökkentésének érdekében az új készülék pedig az elismert ZEISS T * bevonattal is rendelkezik, mely kiváló kontrasztot és képmegjelenítést eredményez. Az új eszköz még gyenge fényviszonyok mellett is minőségi képeket készít, az 1/1,7-es hüvelykes nagy méretű érzékelőnek és a Bionz X™ zajcsökkentős motorjának köszönhetően.

Az Xperia 1 II-höz hasonlóan ezen az eszközön is elérhető a professzionális fényképészekkel közreműködésben kifejlesztett Photography Pro funkció, mely tükrözi az Alpha kamerákban elérhető kézi vezérlők sokszínűséget, többek között az ISO-t, a zársebességet és az EV indikátort, valamint az eszköz RAW támogatást is nyújt.

A CineAlta jóvoltából támogatott Cinematography Pro mostantól több lehetőséget kínál a bekapcsolódáshoz – a lassított mozgóképalkotással a történetmesélést még drámaibb hatásúvá teszi, ezzel pedig a világ első 4K HDR 120fps okostelefon, mely lassított mozgókép felvételét teszi lehetővé és 24 képkocka/másodperc sebességgel képes rögzíteni és lejátszani az akár ötszörösen lassított felvételt. Ezenkívül a készülék 21:9-es arányban rögzít 24/25/30/60 képkocka/másodperc9 sebességgel, ezzel is fokozva a filmes élmény hatását. A nyolc különböző Look színkezelési előbeállításnak köszönhetően a felhasználó a jelenetek hangulatát a különböző mozis stílusok között tudja váltogatni. A Sony egyedülálló intelligens szélszűrő technológiája a tisztább hangfelvétel érdekében díjnyertes hangelválasztó technológiát használ, a szél okozta hanghatások csökkentésére.

Játék utazás közben
A Xperia 5 II prémium szórakoztató funkcióinak kombinációjával a készülék egy valódi gaming erőművé válhat. A magával ragadó 21:9-es képarányú kijelzővel a felhasználók igazán átadhatják magukat a játékélménynek, a Game enhancer funkció, a kiemelkedő teljesítmény, a 120 Hz-s képfrissítési arány és a 240 Hz-es érintésérzékelés pedig meghatározó előnyt biztosít a játékban az Xperia 5 II felhasználói számára. A legjobb játékélmény biztosítása érdekében minden funkciót profi e-sportolók segítségével alakítottak ki.

A 21:9-es képarányú képernyő szélesebb, mint a hagyományos kijelzők, így sokkal több látszik az akcióból. Egy belső nézetű FPS játék esetén ez óriási előnnyel bír, hiszen a felhasználók sokkal előbb megláthatják ellenfeleiket, minthogy ők tudomást szereznének erről. A 120 Hz-es frissítési frekvencia azonban nem csupán korlátlan képet jelent, hiszen a zökkenőmentes játékmenet érdekében a játékban szereplő objektumok gyors és éles renderelése is biztosított. Az Xperia 5 II ezen felül a 240 Hz–es mozgási elmosódás csökkentésre és elképesztő, másodpercenkénti 240-szeres képfrissítésre alkalmas az elmosódástól mentes működés érdekében.

Az Xperia 5 II előnyt biztosít azokhoz a játékokhoz is, ahol az ujjak gyorsasága kulcsfontosságú. 240 Hz-es érintés szkennelési sebességével -amely akár 4-szer gyorsabb, mint az előző modell esetében10 – a kívánt művelet azonnal végrehajtható a képernyő megérintésével. Az érintés-visszajelzési arány 35%-kal javult az előző modellhez képest, így a rendszer képes pontosan abban a pillanatban felismerni a felhasználók érintését, amikor az a legfontosabb.

A Game enhancer számos olyan funkciót és beállítást kínál, amelyek segítségével a felhasználók fokozhatják a játékélményt, könnyíthetik a játékmenetet, és minden korábbinál több győzelmet arathatnak kompetitív játékmódokban. A felhasználók meg is oszthatják legjobb pillanataikat képernyőképek, hang- vagy videoklipek formájában. A HS Power Control hosszabb játékot tesz lehetővé és meggátolja a túlmelegedést.

A PlayStation®4 DUALSHOCK®4 vezeték nélküli vezérlő11 csatlakoztatásával még magasabb szintre emelhető az autentikus Android játékélmény. Az Xperia 5 II a 2020-as Call of Duty®: Mobile világbajnokságának hivatalos okostelefonja, így készen áll a kihívásra. Legyen szó kikapcsolódásról, vagy meghatározó versenyszellemről, az Xperia 5 II a Qualcomm® Snapdragon Elite Gaming™ együttműködésének és az egyedülálló finomhangolásnak köszönhetően kiemelkedő minőségű élményt nyújt a felhasználók számára.

Tökéletes szórakozási élmény
Az Xperia 5 II ideális választás a filmek szerelmeseinek, 21:9 arányú CinemaWide 6,1” FHD + HDR OLED kijelzőjének köszönhetően a felhasználók a szélesvásznú élményt a telefonjukról is élvezhetik, ráadásul az 5G csatlakozással minden eddiginél gyorsabban tölthetik le és streamelhetik az igényelt tartalmakat. A Sony professzionális színreprodukciós technológiáját a vezető hollywoodi stúdiók produkciói ihlették, így a tökéletes mozihatás garantált. A „CineAlta” Creator Mode-ja életre kelti a tartalmat, és pontosan szemlélteti az alkotók eredeti elképzeléseit. Az X1 ™ telefon a BRAVIA HDR technológiával segít a tartalomban a kontrasztok, színek és tisztaság fokozásában, a streaming szolgáltatások esetében is. Mindeközben a      120 Hz-es frissítési sebesség biztosítja a gördülékeny internetes böngészést.

Az Xperia ma már a nagyszerű hangzás szinonimája, és nincs ez másképp az Xperia 5 II-vel, mely esetében a páratlan hangzás magával ragadó szórakoztató élménnyel párosul. A Sony Pictures Entertainment és a Dolby Atmos® együttműködésével kialakított technológiának köszönhetően a többdimenziós térhangzás tökéletesen élvezhető. A Sony Music Entertainment együttműködésével kialakított hangzás is minden korábbinál autentikusabb zenehallgatási élményt biztosít. A TIDAL12 globális zenei és szórakoztató platform használata közben a 360 Reality Audio hardveres dekódolása feljavítja a hangminőséget, ezen felül az új TIDAL12 felhasználók 3 hónap ingyenes TIDAL Hi-Fi hozzáférést kapnak, amennyiben Xperia 5 II-t13 vásárolnak, melybe a 360 Reality Audio élmény is beletartozik.

A felhasználók sztereó hangszórókon, vezetékes és vezeték nélküli fejhallgatókon vagy a 3,5 mm audio jack csatlakozóval mindenhol élvezhetik a kiváló minőségű zenét. A csatlakozó tisztább bal- és jobboldali elválasztást biztosít és ezzel észrevehetetlenné teszi a 20 dB-re csökkentett jelzajt, ami több mint 90%-kal alacsonyabb, mint az USB-C fejhallgató csatlakozóké.

Az Xperia 5 II biztosítja, hogy a felhasználók a lehető legtöbbet hozzák ki zenéikből, legyen szó bármilyen formátumról. A nagy felbontású vezeték nélküli hang14 mellett az Xperia 5 II a DSEE Ultimate szoftverrel is rendelkezik, mely mesterséges intelligencia segítségével javítja a digitális zenék minőségét, ideértve a zenei és a videós streaming szolgáltatásokat is. A funkció automatikusan javítja a hangfrekvenciát és a dinamikus tartományt valós időben, valamint minden zeneszámot a nagy felbontású hangokhoz hasonló minőségűre skáláz fel.

Kompakt és erőteljes eszköz
A mindössze 68mm széles és 8mm mélységű Xperia 5 II egykezes használatra szabva készült – a készülék sarkait pedig még elődjénél is lágyabb kialakítással látták el, hogy a felhasználó számára – kézben vagy zsebben használva is – a lehető legkényelmesebb érzetet és a legtökéletesebb illeszkedést tudja biztosítani.

A kompakt méret nem teszi kevésbé erőteljessé az eszközt, az Xperia 5 II-t egy nagy kapacitású, 4,000 mAh-s alapegységgel szerelték fel, mely akár fél óra alatt 50%-os töltöttségi szintet képes elérni15. Kiemelkedő akkumulátor-élettartam fejlesztési múltjának köszönhetően a Sony biztonsággal jelenti ki, hogy Xperia 5 II akár két évnyi mindennapos használat után is egészséges, jól működő akkumulátorral fog rendelkezni16.

A gyorsaságra tervezett Xperia 5 II képes csatlakozni a rendkívül gyors 5G-s mobilhálózatokra, ezáltal a felhasználók magas minőségben, gyorsan és könnyedén tudják élvezni és letölteni – akár nagyfelbontású – tartalmaikat, fennakadások nélkül. A Qualcomm® Snapdragon™ 865 5G mobilplatform és a Snapdragon X55 5G modem-RF rendszer együttesen teszi lehetővé a játékot, a rögzítést, valamint több feladat egyidejű végrehajtását. A kapcsolattartás pedig soha nem látott szinteket ugrik a megdöbbentően gyors, több gigabittel működő 5G-s mobilhálózatnak köszönhetően, mely az előző modellekhez képest 25%-kal gyorsabb processzorral és GPU-val lett felszerelve a jobb teljesítmény érdekében.

A készülék kompakt kialakítása egyúttal nyugalomra is okot ad, IP65 / 68-as szabvány szerinti vízálló burkolatának17 és Corning® Gorilla® Glass 6 oldalainak köszönhetően, így az eszköz mindkét oldalról masszív, megőrizve ízléses külső kivitelezését.

Kiegészítők
Az Xperia 5 II tökéletes kiegészítője a Style Cover with Stand, mely kényelmes látószöget szöget biztosít a videók megtekintéséhez vagy játékhoz, ha kontrollerrel párosítják. Az állványt diszkréten beépítették a telefon házának hátuljába, mely vékony, kézre szabott kialakítású. A Styler Cover with Stand állvány az eszköztől külön vásárolható meg két színben, hogy passzoljon az Xperia 5 II kék és fekete alapszíneihez.

Elérhetőség
Az Xperia 5 II 2020. őszétől18 érhető el Android 10 operációs rendszerrel fekete, kék és szürke színekben.

1 A pontos autofókusz bizonyos alanyoknál és fotózási helyzetekben, valamint bizonyos állatoknál nem elérhető.
2 20 képkocka/másodperc sebesség a 24 mm-es kamerával elérhető. A 16mm-es és a 70 mm-es kamerák 10 képkocka/másodperc AF/AE rögzítésre képesek. A fotózási sebesség a fotózási környezet függvényében változhat
3 A sokoldalú 24 mm-es kamera használatával. A funkció a "Photography Pro" alkalmazás használatával elérhető, 1/60 másodperces zársebesség esetén. A fotózási sebesség a fotózási környezet függvényében változhat.
4 Az Xperia 5 II kamerája 4K HDR 120fps lassított filmfelvételt tesz lehetővé. A Strategic Analytics´ SpecTRAX Service által jóváhagyva 17,500 okostelefon alapján. 2020. szeptember 17-ig bezárólag.
5 A megjelenítési arányok a tartalom testreszabásától függően változhatnak.
6 A funkció tartalom, a játékok elérhetőségének és kompatibilitásának függvényében változhat
7 240Hz elmosódás-csökkentés a Game enhancer funkciója. A 120Hz-es megjelenítési arány alkalmazásával egy Fekete képkocka beillesztésével biztosítja a 240Hz-es frissítési arányhoz hasonló minőséget, ami jelentősen megnöveli a fényerőt.
8 Az 5G hálózat elérhetősége régiónként és szolgáltatónként eltérhet
9 A felvételi idő korlátozódhat.
10 Előző modell: Xperia 5
11 A DUALSHOCK®4 és az állvány külön értékesített termék. A kompatibilitás játékonként eltérhet.
12 Harmadik fél által létrehozott felhasználói feltételek elfogadása szükséges. Felhasználói fiók szükséges, extra költségek merülhetnek fel. A szolgáltatás elérhetősége piaconként változhat.
13 Harmadik fél által létrehozott felhasználói feltételek elfogadása szükséges. Felhasználói fiók szükséges, extra költségek merülhetnek fel. A szolgáltatás elérhetősége piaconként változhat. Egy ajánlat egy személy számára érvényes. Az eszköznek csatlakoznia kell WiFi hálózathoz.
14 A High-Resolution Audio és a High-Resolution Audio Wireless használatához kompatibilis headset szükséges.
15 50%-os töltöttség érhető el akár 30 perc alatt (a 21W USB PD töltő segítségével, amely külön árusított kiegészítő). 16 A Sony Mobile Communications Inc. szimulációja alapján. Az akkumulátor valós élettartalma a felhasználási helyzetek függvénye.
17 Az Xperia 5 II víz- és porálló, így a felhasználóknak nem szükséges aggódniuk, ha eláztak vagy vízzel szeretnék letakarítani a készüléket – ettől függetlenül minden bemenetnek és csatlakoztatott eszköznek zárva kell lennie. Ne helyezze a készüléket teljes mértékben víz alá, tengervízbe, sós vízbe, klóros vízbe vagy alkoholhoz hasonló folyadékba. A felelőtlen használat a garancia elvesztésével járhat. A készüléket az Ingress Protection rating IP65/68-as szabványa által tesztelték. További információkért látogasson el a https://support.sonymobile.com/global-en/dm/waterresistant/ weboldalra. Az Xperia 5 II védőborítás nélküli töltővel rendelkezik, az USB portnak teljesen száraznak kell lennie a töltés megkezdéséhez.
18 Árak és elérhetőség országonként változhat.