Így induljunk neki a mobilunkkal a nyárnak

Ismét itt a nyár és az utazások szezonja. Az egyik útitársunk biztosan a mobilunk lesz, amit nyaralás előtt érdemes ugyanúgy felkészíteni, mint bepakolni a bőröndöt, pláne, ha külföldre készülünk – ehhez ad néhány tippet a Yettel.

Roaming-kontroll
Külföldre utazás előtt mindenképp nézzünk utána, hogy milyen roaming-díjzónában van az adott ország, illetve hogy a saját előfizetésünk mennyi roaminghívást és -adatot tartalmaz, és ha szükség lehet többre, milyen extra csomagot érdemes venni. Az EU-ban és az 1-es díjzóna egyéb országaiban időszakos utazáskor alapesetben a magyarországi tarifának megfelelő feltételekkel használhatjuk az előfizetésüket, de más országokban nincs ilyen szerencsénk. Emiatt érdemes ügyelni arra, hogy ilyen ország határa közelében a többletköltségek elkerülése érdekében inkább állítsuk át a mobilon automatikusról kézire a hálózatválasztást, hogy véletlenül se csatlakozzon fel a másik ország hálózatára. Azt is jó tudni, hogy az olyan népszerű európai úticélok, mint Montenegró, Svájc, Szerbia vagy Törökország, a 2-es díjzónába tartoznak.

Utazási szempontból az EU-n belül és az 1-es díjzónában ideálisak a Yettel Prime tarifái, amelyek belföldi adatkeretéből ebben a díjzónában csomagtól függően legalább 10 GB felhasználható, a legnagyobb tarifa pedig korlátlan adatroamingot tartalmaz az EU 1-es díjzónában. Ha pedig a 2-es díjzónába utazunk, a Világ Net adatjegyek közül érdemes választani, egy, három, vagy hét napra – ezek jóval kedvezőbb áron biztosítanak roamingot, mintha nélkülük csatlakoznánk fel a külföldi hálózatra.

Appra fel!
Érdemes előre felderíteni az úticélunk közlekedési lehetőségeit, hiszen nagyon jól jön, ha megérkezéskor már egyből a mobilunkon van egy app, amiben menetrend, útvonaltervező és akár jegyvásárlás segíti a közlekedés megtervezését. A megcélzott város vagy térség tömegközlekedési alkalmazása mellett például a Citymapper és a Google Maps is alkalmasak erre. Érdemes olyan appot nézni, amiben vannak internetkapcsolat nélkül is elérhető funkciók. Annak is célszerű utánajárni, hogy hol melyik taxiszolgáltatás – a helyi társaság vagy a nemzetközi közösségi appok, például az Uber vagy a Bolt – nyújt kedvezőbb és biztonságos feltételeket.

Bár furcsának tűnhet elsőre, de hasznos a közös családi vagy baráti utazás esetén Google Mapsen vagy az iPhone Lokátor alkalmazásán megadni egymásnak a tartózkodási helyet, így senki nem (vagy legalábbis sokkal nehezebben) téved el.

Elmerülni a helyi élményekben
A helyi programok felfedezésében segíthet például az egyébként nem csak szállásfoglalással foglalkozó Airbnb, vagy a GetYourGuide, amelyek túrákat, kirándulásokat és mindenféle szabadidős tevékenységet is kínálnak – itt sokszor lehet kevésbé közismert turistalátványosságokra is bukkanni. Látnivalók, múzeumok belépőit és városnéző túrák jegyeit vehetjük meg a Tiquets appon, így a jegyet sem kell kinyomtatni, és ha a hivatalos oldalakon el is fogynak a jegyek, itt még lehet szabad jegykontingens.

Mielőtt étterembe ülnénk be, érdemes megnézni akár a Google, akár a Tripadvisor értékeléseit. Ételrendeléshez a nemzetközi appok mellett a helyi ételrendelős alkalmazásokat is derítsük fel, és ételérzékenyeknek is vannak hasznos térképes applikációk – a Find Me Gluten Free-vel például a közelben lévő gluténmentes éttermeket lehet megtalálni.

Gazdálkodj okosan
Ha szeretnénk okosan gazdálkodni a roaming-adatkerettel, érdemes még indulás előtt letölteni a szükséges alkalmazásokat, hosszabb út előtt pedig a hallgatni/nézni tervezett zenéket, sorozatokat és filmeket a streamingszolgáltatásokban – utóbbi jól jön repülés közben is, vagy ha külföldön épp nincs internetkapcsolatunk.

Az alkalmazások automatikus frissítése nagy adatforgalmat generálhat, ezért érdemes utazás előtt még otthoni hálózaton frissíteni ezeket, vagy kikapcsolni az automatikus frissítés funkciót a készülékbeállítások között. A fotók fel-le töltése is fogyasztja az adatkeretet, ezért felhő alapú képtárolásnál (pl. Google Fotók) be lehet állítani, hogy csak WiFi-n töltse fel a fotókat, a chat-alkalmazásoknál pedig letiltani, hogy a kapott fotókat automatikusan letöltse az app. Ha szeretnénk elkerülni a véletlen adatforgalmazást, akkor ki lehet kapcsolni a készüléken az adatroamingot vagy a teljes mobil adatforgalmat.

Érdemes tudni, hogy például az Egyesült Államokban a szolgáltatók már lekapcsolták a 2G- és 3G-hálózatát, ami azt jelenti, hogy 4G-képes készülék és SIM-kártya nélkül nem lehet roaming-hanghívást bonyolítani, mobilnetezni és SMS-ezni, ezért indulás előtt tanácsos ellenőrizni, hogy készülékünk és a SIM-kártyánk 4G-képes-e.

Ha a nyárnak egy új mobillal indulnánk neki, a Yettelnél most két HONOR-készüléket is kedvező áron lehet megvásárolni, ráadásként 3 hónap díjmentes készülékbiztosítással. A promóció keretében a két készülékhez a Yettelnél elérhető három készülékbiztosítás-csomagból bármelyik kiválasztható, hűségidő nélkül, így bármikor lemondható. A legnagyobb biztonságot nyújtó csomag különösen jól jöhet a nyári utazások idején, mivel a véletlen károsodás és rongálás mellett például lopás és párásodás, elázás miatti meghibásodás esetén is fedezetet nyújt.

További információ: https://www.yettel.hu/keszulekbiztositas