Mobilbiztonság az okoseszközök korában

Az adatbiztonság sok ember számára automatikusan hosszú paragrafusokat és jogi szövegeket jelent, pedig a legújabb beépített biztonsági rendszerekkel folyamatosan monitorozható, hogy mi történik az érzékeny információkkal. Az otthoni munkavégzés arányának emelkedésével egy időben 37 százalékkal ugrott meg az adathalász támadások száma1, így talán soha nem volt még olyan fontos a megfelelő adatbiztonság, mint napjainkban. A következő tippek és alkalmazások mindenki számára egyszerűen biztosítják a személyes és vállalati tartalmak feletti kontrollt.

Beépített jelszótárolók
Ugyanazt a jelszót használni minden egyes felhasználói fióknál kifejezetten sebezhetővé teszi a készülékeket, hisz egy feltört jelszó hozzáférést engedhet az összes fontos adathoz. Ugyanakkor rengeteg különböző jelszó használata kevésbé kivitelezhető, hisz a legtöbb ember számára ezeket nehéz észben tartani. A legújabb telefonok ezért gyakran érkeznek olyan beépített jelszótároló szolgáltatással, amelyek biometrikus azonosítóval helyettesítik a különböző bejelentkezési adatokat. A Samsung Pass szolgáltatással elég az ujjlenyomat-olvasást, vagy az arcfelismerést használni, így biztonságosan, bonyolult jelszavak megjegyzése nélkül használhatóak a fontos alkalmazások.

Titkosítás
A telefonon kezelt adatok biztonsága nem csak az első szintű, jelszavas védelemtől függ. A hálózaton keresztül áramló adatokra is érdemes figyelmet fordítani, ehhez pedig a legjobb módszer a titkosítás. A módszer alkalmazásával a kommunikációs hálózatot biztosító cég vagy szervezet számára az adatok titkosított, nem megismerhető formában jelennek meg, így csak a feladó, és címzett ismerheti meg ezek tartalmát. Több üzenetküldő alkalmazás, mint a Whatsapp, vagy a Signal automatikusan ilyen védelemmel működik, de a Facebook Messenger alkalmazásban is bekapcsolható a titkosítás. A módszer magas fokú védelmet biztosít, ugyanakkor csak úgy nyújt teljes körű biztonságot, ha egy eszközről használják az üzenetküldő alkalmazást.

Integrált megoldások
Az adathalászok ma már egyre kifinomultabb technikákat használnak, így sok gyártó már nem csak szoftveres, hanem hardveres védelemmel kiegészített megoldásokat is kínál. A Samsung Knox biztonsági rendszer a chip-szinttől kezdve nyújt védelmet, így az egyedi felhasználók személyes adatait, és a vállalkozások eszközeit is integrált biztonsági megoldásokkal védi. A legújabb Samsung telefonokat a gyártás kezdetétől ellátják a Samsung Knox védelemmel, így a felhasználók minden helyzetben védelmi szintű biztonságban tudhatják eszközeiket.

1 https://blog.lookout.com/global-mobile-phishing-encounters-surged-by-37-percent-amid-wfh-shift