A Samsung új, R290 hűtőközegű, monoblokk rendszerű hőszivattyúval forradalmasítja az otthoni fűtést

A Samsung hivatalosan is bejelentette úttörő kültéri egysége, az EHS Mono R290 hőszivattyú európai piaci bevezetését. Az idei frankfurti ISH szakkiállításon bemutatott, új Eco Heating System (EHS) rendszer újraírja az otthoni fűtés fogalmát a komfortérzetet növelő, alacsony globális felmelegedési potenciálú (GWP) megoldásával. Az eszköz a különböző energiakövetelményeknek való megfelelés érdekében többféle teljesítményváltozatban – 5, 8, 12 és 16 kW-os kivitelben – kapható. Az 5 és a 8 kW-os kültéri egységek magassága mindössze 85 cm, míg a 12 és a 16 kW-os egységeké hozzávetőlegesen 1 méter.

Jövőbe mutató megoldás a fűtésre
Az EHS Mono R290 több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amelynek köszönhetően a lakástulajdonosoknak jövőbe mutató megoldást jelenthet. A hőszivattyú globális felmelegedési potenciálja (GWP) csak 3, amely rendkívül alacsony értéknek minősül, más hűtőközeg-technológiákhoz, például az R32-höz képest1, melynek GWP-je 675. A termék R290 hűtőközegű, csúcstechnológiás megoldásaival még nagyobb kényelmet kínál a felhasználóknak, mivel folyamatosan képes magas hőmérsékletű, akár 75 °C-os fűtési melegvizet biztosítani2. Ezen tulajdonságának köszönhetően minden otthonban megfelelő alternatívát jelenthet a fosszilis fűtési rendszer lecserélésére, még azokban az esetekben is, amikor a hőszigetelés javítására és a fűtési hőleadók cseréjére nincs lehetőség.

Mindezek mellett az EHS Mono R290 alacsonyabb GWP-értékkel, magasabb melegvíz-hőmérséklettel, valamint megnövelt felületű hőcserélővel rendelkezik, amely az akár 39%-kal nagyobb hőátadó felületnek köszönhetően nagyobb teljesítményű hőátvitelre képes egy hagyományos kültéri egységhez képest3. Megbízható fűtőteljesítményének köszönhetően akár -10 °C hőmérsékleten is 100%-os fűtési teljesítményt kínál4. Továbbá -10 °C és 43 °C közötti külső hőmérséklet között rásegítő fűtés nélkül is 70 °C-os használati melegvízzel látja el a felhasználót5, így egész évben energiát takarít meg annak előállítása során.

„Az EHS Mono R290 hőszivattyúval a vállalat jelentős előrelépést tett a lakossági fűtési technológiák terén. Az alacsonyabb globális felmelegedési potenciállal rendelkező hűtőközegének és a magasabb melegvíz-hőmérsékletének köszönhetően egy hasznos alternatívát kínálhat a felhasználóknak. Az új termékcsaláddal a Samsung megfelelhet olyan, a közeljövőben életbe lépő európai rendeleteknek, mint például az F-gázokat felülvizsgáló EU-rendelet. Ezentúl pedig támogatja a „Fit for 55” csomagban vagy a montreali jegyzőkönyvben megfogalmazott célok elérését is” – mondta Manuel Sanchez Sanz, a Samsung Electronics Air Conditioner Europe (SEACE) előértékesítési, üzletfejlesztési és termékmarketing igazgatója.

R290 hűtőközeggel tervezve
Az EHS Mono R290 hőszivattyú hűtőközegeként R290-et használ a jellemzően alkalmazott R32 hűtőközeg helyett. Az egység R290 hűtőközeggel működik, így belső alkatrészei átalakításon estek át, eltérve a hagyományos monoblokk rendszerű hőszivattyúk kialakításától. Ezekkel a módosításokkal jobban elkülönül egymástól az R290 hűtőközeg és a rendszer további része.

Zökkenőmentes telepítés, csendes működés és esztétikus kialakítás
A lakástulajdonosok és a szakemberek egyaránt értékelni fogják az R290-nel zökkenőmentes működésre tervezett EHS Mono R290 egyszerű kezelhetőségét. Az EHS Mono kültéri egységet úgy tervezték, hogy annak telepítése, szervizelése és karbantartása is egyszerű legyen. A telepítéséhez nem szükséges F-gáz képesítés. A hőszivattyú belső alkatrészei az oldalsó panel levételével érhetők el, amely három csavar meglazításával egyszerűen eltávolítható. Ennek köszönhetően a felhasználók jelentős mennyiségű időt és munkát takaríthatnak meg a telepítési, karbantartási és szervizelési folyamatok során.

Az új EHS Mono R290 egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy négyfokozatú csendes üzemmódban alacsony, mindössze 35 dB(A) zajszint mellett működik6. A hőszivattyú kültéri egységét – szabadalmaztatott Groove Grid Felt7 filcbetétből készült, – kétrétegű hangszigetelő rendszerrel látták el, amely hatékonyan blokkolja és nyeli el a kompresszor által keltett zajokat és a vibrációt. A kompresszor rögzítéséhez – gumi alátétgyűrűk helyett – használt rugós alátétgyűrűk 90%-kal csökkenthetik a rezgésátadás mértékét8.

Sötétszürke színének köszönhetően az EHS Mono R290 remekül illeszkedik az épületkülsők legmodernebb trendjeihez, eleganciát kölcsönözve a legkülönbözőbb homlokzatoknak, színvonalasabbá téve az otthonfelújításokat, valamint a prémium otthonokat.

Optimalizált energiafelhasználás és valós idejű távfelügyelet
Az újszériás hőszivattyúk a SmartThings Energy9 alkalmazással is társíthatók és irányíthatók a minél hatékonyabb energiamegtakarítás és az energiafelhasználás optimalizálása érdekében. A vállalat SmartThings Energy alkalmazása az otthoni készülékek egyik legnagyobb nyílt ökoszisztémájaként számos – többek között a Bixby, a Google Home vagy az Amazon Alexa10 – hangsegéddel, valamint készülékek széles skálájával kompatibilis. Az alkalmazás olyan otthoni energiagazdálkodási rendszert kínál a felhasználóknak, amellyel a nekik nyújtott támogatásnak, a széleskörű betekintésnek és az automatizált energiatakarékossági funkcióknak köszönhetően lényegi energiamegtakarítás érhető el, ezzel is segítve őket a nettó zéró energiájú otthonok kialakításában.

A csatlakoztatást követően a felhasználók nyomon követhetik energiafelhasználásukat, takarékos üzemmódban pedig csökkenthetik fogyasztásukat11. Egy további funkció is segíthet az energiafogyasztás mérséklésében. Az MI Energia üzemmód a felhasználó használati szokásait elemezve úgy szabályozza a használati melegvíz tartály (HMV) hőmérsékletét, hogy kevesebb energiafelhasználással szolgálja a felhasználók kényelmét12.

Az EHS Mono R290 az EHS Cloud Service felhőszolgáltatással is kompatibilis és regisztrálható a SmartThings Energy alkalmazásba, amely rengeteg műszaki adattal és információval látja el a szakembereket, lehetővé téve az egység távfelügyeletét és az energiamegtakarítás automatizálását13. A felhőszolgáltatás az automatikus jelentésektől a különböző hibatípusokig, valamint az állapotellenőrzésektől az energiafogyasztási adatokig lehetővé teszi, hogy a szakemberek már előre beazonosíthassák a potenciális problémákat, és ezáltal magukkal vihessék a szükséges alkatrészeket és szerszámokat, mire kiszállnak a felhasználó otthonánál. A szolgáltatással emellett az apróbb hibák távolról is elháríthatók.

Az EHS Mono R290 2023 decemberében, többféle teljesítményváltozatban kerül forgalomba, hogy megfeleljen az európai otthontulajdonosok legkülönbözőbb igényeinek. Az EHS Mono R290 hőszivattyúval és a Samsung fenntartható fűtési megoldások iránti elkötelezettségével kapcsolatos további információ a Samsung weboldalán érhető el.

Samsung Electronics Air Conditioner Europe B.V. (SEACE)
Első légkondicionálójának 1974-es bevezetése óta a Samsung Electronics folyamatosan újragondolja a jövő társadalmának kínált beltéri klímaberendezések kényelmi funkcióit. Minden olyan térben, ahol emlékezetes közösségi élményeket szerezhetnek az emberek, legyen szó akár kereskedelmi helyiségekről, akár lakóépületekről. A Samsungnál a technológia, az innováció és a tervezés határainak fáradhatatlan feszegetésével túllépünk a konvenciókon.

A Samsung Electronics 2005-ben lépett be a kereskedelmi légkondicionálók európai piacára. A gyors növekedésnek köszönhetően, valamint az európai piaccal történő hosszú távú együttműködés támogatására 2017-ben a hollandiai Amszterdamban megnyílt a Samsung Electronics Air Conditioner Europe B.V. (SEACE) központi irodája. A SEACE célja, hogy több mint 30 európai országban hangolja össze a vállalat tevékenységeit. A SEACE folyamatos műszaki képzést biztosít a klímaberendezések és az intelligens megoldások terén, továbbá értékesítés előtti és utáni műszaki segítséget is nyújt kereskedelmi partnerei számára, amelyeket a Samsung jó hírneve és élvonalbeli innovációi (köztük a digitális csatlakoztatási megoldások) támogatnak. Forradalmi hűtési, fűtési, melegvíz-ellátási és intelligens megoldásaival a SEACE az európai piacok igényeire specializálódott mind a kereskedelmi, mind a lakossági rendszerek terén.

1 A globális felmelegedési potenciál (Global Warming Potential = GWP) hűtőegységenként: R290 = 3, R32 = 675, R410A = 2088.
2 Előremenő vízhőmérséklet -10 °C és 35 °C közötti külső hőmérséklet mellett. Az eredmények a tényleges használati körülményektől függően eltérhetnek.
3 A Samsung EHS R290 Mono (AE080CXYDGK/EU) modellen és egy azonos teljesítményű, hagyományos kültéri egységen (AE080RXYDGG/EU) végzett méréseinek összehasonlítása alapján.
4  55 °C-os előremenő vízhőmérséklet mellett, az AE050CXYDEK/EU és AE120CXYD*K/EU modelleken végzett mérések alapján. Az eredmények a tényleges használati körülményektől függően eltérhetnek.
5 A használati melegvíz (HMV) tartályból távozó használati melegvíz maximum hőmérséklete 70 °C, -10 °C és 43 °C közötti külső hőmérséklet mellett. -10 °C-nál alacsonyabb külső hőmérséklet esetén a 70 °C-os használati melegvíz hőmérséklet eléréséhez elektromos rásegítő fűtés szükséges. Az eredmények a tényleges használati körülményektől függően eltérhetnek.
6 Az EHS Mono R290 kültéri egységek belső tesztelése alapján. A zajszint mérése a kültéri egység elülső oldalától 3 m-re, visszhangmentes szobában, 7 °C külső hőmérséklet mellett történik. Az eredmények a környezeti feltételek és az egyéni felhasználási mód függvényében eltérhetnek.
7 Szabadalom száma: P2022-0012826
8 Számítógépes szimuláció alapján a rugós alátétgyűrű elméleti képlete szerint, a gumi alátétgyűrűhöz hasonlítva. Az eredmények a tényleges használati körülményektől függően eltérhetnek.
9 Elérhető Android és iOS eszközökön. Használatához Wi-Fi kapcsolat, Samsung felhasználói fiók és opcionális Wi-Fi készlet (MIM-H04N) szükséges.
10 A hangvezérlést olyan, mesterségesintelligencia-alapú alkalmazások segítik, mint a Samsung Bixby 2.0, a Google Asszisztens (Google Home) és az Amazon Alexa. A Google Asszisztens bizonyos nyelveken és országokban nem elérhető. A Google a Google LLC védjegye. A Bixby és az Amazon Alexa magyar nyelven nem elérhető.
11 A megtakarított költségek mértéke különböző tényezőktől függ, mint például a felhasználó villamosenergia árszabásától, a beltéri/kültéri hőmérséklettől és egyéb felhasználási körülményektől. A SmartThings alkalmazás segítségével például a felhasználók beprogramozhatják a Samsung EHS hőszivattyú elindítását, amikor a villamosenergia ára a legkedvezőbb, illetve az energiafogyasztás minimalizálása érdekében kikapcsolhatják azt, amikor nincs szükség a használatára.
12 Csak az AE2**CNWM*G/EU használata esetén érhető el. Egy EHS ClimateHub Mono beépített tartályos Hydro egység (AE260RNWMGG/EU) és egy hagyományos kültéri egység (AE140BXYDGG/EU) belső tesztelése alapján, normál használati körülmények között. Az eredmények a rendszerkonfigurációtól és a telepített modellektől függően eltérhetnek.
13 Csak az ezzel a szolgáltatással kompatibilis Samsung termékeken érhető el, annak függvényében, hogy a felhasználó mekkora mértékben fogadta el a szolgáltatás feltételeit és a vonatkozó adatvédelmi nyilatkozatot. Az EHS termékhez opcionális Wi-Fi készletre (MIM-H04N) lehet szükség.